Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
17. 4. 2014,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama Vladimir Putin premoženje

Četrtek, 17. 4. 2014, 15.36

8 let

Najrevnejši predsednik za tretjino povečal premoženje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Urugvajski predsednik Jose Mujica je prijavil 233 tisoč evrov premoženja. Skoraj tretjina je gotovina na treh bančnih računih, ki jih doslej ni prijavljal.

Zaradi svojega skromnega načina življenja Mujica velja za najrevnejšega predsednika na svetu, a iz njegove prijave premoženja za lansko leto je razvidno, da se je to v primerjavi z letom poprej povečalo za 74 odstotkov. Predsednik pravi, da se je to zgodilo, ker do nedavnega svoje gotovine, okoli 75 tisoč evrov, ni imel na bančnem računu. Denar ima zdaj na treh bančnih računih, ki jih pred tem ni prijavil.

Okoli 42 tisoč urugvajskih javnih uslužbencev mora na vsaki dve leti prijaviti svoje premoženje, le predsednik in njegov namestnik pa ga morata razkriti tudi širši javnosti. Mujici v skladu z zakonom ni treba prijaviti vira svojega imetja. Premoženje urugvajskega podpredsednika Danila Astorija je lani znašalo 281 tisoč evrov.

Večino plače razdeli dobrodelnim ustanovam Mujica, ki si redko nadene kravato in vozi starega hrošča, še vedno živi na majhni ženini kmetiji zunaj glavnega mesta Montevideo. Predsednik je prijavil, da je vrednost kmetije ocenjena na okoli 108 tisoč dolarjev. Z ženo pa si deli lastništvo še dveh nepremičnin. Poleg dveh hroščev, ki sta skupaj vredna okoli 4.750 dolarjev, ima nekdanji gverilski bojevnik v lasti še tri traktorje. Nima nobenega dolga.

Z ženo Lucio Topolanskyjevo, tudi nekdanjo gverilko, zdaj pa predsednico urugvajskega kongresa, gojita krizanteme, družbo jima dela trinoga psička Manuela. Po izvolitvi za predsednika se ni želel preseliti v uradno rezidenco, raje jo je spremenil v zavetišče za brezdomce.

Devetdeset odstotkov od svoje 7.500 evrov vredne predsedniške plače podari dobrodelnim ustanovam, ostane pa mu povprečen urugvajski dohodek, kar je okoli 600 evrov. Na letošnjih volitvah v skladu z urugvajskim zakonom ne bo mogel več kandidirati. Najverjetneje se bo pri svojih 77 letih upokojil in bo upravičen do državne pokojnine.

V primerjavi z Mujico se je premoženje predsednika ZDA Baracka Obame leta 2013 zmanjšalo. Lani je zaslužil najmanj v zadnjih devetih letih. V primerjavi z letom prej je zaslužil za 27 odstotkov manj, in sicer 347.353 evrov. Upad dohodka je posledica zmanjšanja prodaje njegovih knjig Dreams of my Father in The Audacity to Hope.

Clinton po odhodu iz Bele hiše obogatel Od prodaje knjig je lani zaslužil 75 tisoč evrov (leto prej 186 tisoč evrov), za predsednikovanje pa je prejel 285 tisoč evrov. Pred plačilom davkov je bil njegov skupni dohodek 363 tisoč evrov. Z ženo Michelle sta v dobrodelne namene darovala 43 tisoč evrov. Skupno premoženje 44. predsednika ZDA je ocenjeno na nekaj manj kot osem milijonov evrov.

Precej večje dohodke si lahko obeta, ko bo zapustil Ovalno pisarno. Nekdanji predsednik Bill Clinton je po koncu svojega mandata z objavo (predsedniških) spominov in kot govornik med letoma 2001 in 2013 zaslužil 76 milijonov evrov.

Različne lestvice na vrh najbolj bogatih politikov zadnja leta uvrščajo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Leta 2007 je uradno razglasil, da ima zgolj 108 tisoč evrov premoženja, hkrati pa je bil lastnik 11 razkošnih jaht, kar je sprožilo (nepotrjene) trditve, da ima skoraj 50 milijard evrov premoženja. Na različnih lestvicah je zdaj njegovo premoženje ocenjeno na 13 oziroma 29 milijard evrov. Čeprav na leto kot predsednik zasluži le 135 tisoč evrov, naj bi bilo njegovo premoženje zaradi lastništva delnic različnih ruskih podjetij bajno.

Putinovi najostrejši kritiki pravijo, da ima 4,5-odstotni lastniški delež v Gazpromu, 37-odstotni delež v naftnem podjetju Surgutneftegas in 50-odstotni delež v švicarskem podjetju, ki trguje z nafto, Gunvor. Kot uradne predsedniške rezidence naj bi si dal zgraditi več razkošnih hiš. Ena izmed njih v mestecu Praskovivka ob Črnem morju naj bi stala milijardo dolarjev.

Ne spreglejte