Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
7.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Urugvaj predsedniške volitve

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 7.45

7 let, 12 mesecev

Najrevnejši predsednik še brez naslednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vzporedne ankete kažejo, da bo za izbiro naslednika urugvajskemu predsedniku Joseju Mujici potreben drugi krog. V prvem je največ glasov dobil kandidat vladajoče stranke Široka fronta Tabare Vazquez.

Vazquez je dobil med 44 do 46 odstotkov glasov, drugo mesto pa je z med 31 do 34 odstotki glasov osvojil kandidat Narodne stranke Luis Lacalle Pou. Na tretje mesto se je glede na vzporedne ankete z med 15 do 18 odstotki glasov uvrstil 54-letni sin nekdanjega diktatorja in kandidat stranke Kolorados Pedro Bordaberry, njegov tabor pa je že pred volitvami napovedal, da bo v primeru drugega kroga podprl 41-letnega Lacalla Pouja.

Drugi krog volitev bo 30. novembra. Izid volitev naj bi bil tesen, saj je Lacalle Pou, sin nekdanjega predsednika, v zadnjih mesecih postal zvezda urugvajske politike, Vazquez pa je eden najbolj priljubljenih politikov v Latinski Ameriki.

Mujica ni smel kandidirati Mujica, ki se ga je v tujih medijih prijel vzdevek najrevnejši predsednik na svetu, tokrat ni mogel znova kandidirati za položaj, saj ustava prepoveduje dva zaporedna predsedniška mandata. Volivce je pozval, naj oddajo glas za Vazqueza, ki je leta 2004 z zmago na predsedniških volitvah končal 174 let vladavine dveh strank - Kolorados (rdeči) in Blancos (beli). Ta je danes Lacalle Pouova Nacionalna stranka.

Legalizacija marihuane pod vprašajem Stranka Vazqueza oziroma Mujice (Frente Amplio) je na oblasti zadnjih deset let in čeprav ji je uspelo zagnati gospodarsko rast in zmanjšati revščino, so volivci nezadovoljni z naraščanjem kriminala in inflacije. Vazquez je predsedniški položaj zapustil z visoko 60-odstotno podporo javnosti, poleg uspešne gospodarske politike je znan tudi po uvedbi protikadilske zakonodaje.

Zaradi tega je usoda prelomnega zakona nekdanjega levičarskega gverilca Mujice o legalizaciji marihuane vprašljiva. Lacalle Pou je napovedal, da bo zakon odpravil in tudi 74-letni Vazquez je napovedal, da ga bo po potrebi spremenil, saj je še naprej odločno proti kajenju.

Kdorkoli bo zmagal, se v Urugvaju končuje obdobje predsednika, ki živi v skromni hiši, se vozi naokrog s Volkswagnovim hroščem in večino svoje plače nameni dobrodelnim ustanovam. Mujica je poleg legalizacije marihuane potrdil svojo levičarsko politiko še z legalizacijo splava.

Levosredinska koalicija lahko izgubi večino Okrog 2,6 milijona registriranih volivcev je v nedeljo volilo tudi 99-članski spodnji dom parlamenta ter 30-članski senat in lahko se zgodi, da bo Široka fronta (Frente Amplio), ki je koalicija levosredinskih strank, izgubila parlamentarno večino.

Urugvajci so glasovali tudi na spornem referendumu o znižanju starostne meje za kazensko preganjanje oseb kot odraslih z 18 na 16 let.

Ne spreglejte