Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 9. 2016,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Španija Galicija Vigo nesreča nesreča železnica železniška nesreča RENFE Portugalska Porto vlak Celta

Petek, 9. 9. 2016, 14.57

6 let, 6 mesecev

Najmanj štirje mrtvi v železniški nesreči na severozahodu Španije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
železniška nesreča Vigo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dopoldanski vlak, ki povezuje Vigo v Španiji s Portom na Portugalskem, se je iztiril ob 9.25 pri mestu O Porriño na pol poti med Vigom in portugalsko mejo. Več kot 40 ljudi je ranjenih, večina lažje.

Nesreča se je zgodila dobrih 20 minut po odhodu iz Viga in približno 200 metrov pred postajo O Porriño, kjer ta mednarodni vlak sicer nima predvidenega postanka. Prvi vagon od treh se je v nesreči popolnoma iztiril.

Med žrtvami portugalski strojevodja in španski sprevodnik

Dizelski motorni vlak španskega proizvajalca, ki ga imajo v najemu portugalske železnice, je eden od dveh vsakodnevnih vlakov z imenom Celta, ki povezuje Vigo v španski regiji Galicija s severnoportugalskim mestom Porto. Vozil ga je portugalski strojevodja, do obmejne postaje pa ga je spremljal španski sprevodnik. Oba sta v nesreči umrla.

Poleg njiju je še ena žrtev ostala ujeta v razbitinah vlaka, četrti ponesrečenec pa je zaradi poškodb umrl v bližnji bolnišnici.

Nesreča se je zgodila okrog 200 metrov pred železniško postajo O Porriño, kjer železniška proga proti portugalski meji prečka državno cesto N-120.

Na vlaku ljudje skoraj desetih tujih nacionalnosti, o Slovencih ne poročajo

V trenutku nesreče je bilo na vlaku 63 potnikov, med tujimi potniki skoraj desetih nacionalnosti pa ne poročajo o Slovencih.

Nesreča se je zgodila na ravnem odseku, potniki pa navajajo, da je vlak vozil zelo hitro (običajno na tem odseku vozi okrog 120 kilometrov na uro) in da je začel naglo zavirati. Zaradi tega se je začel močno zibati, tik pred iztirjenjem in trčenjem v cestni nadvoz pa je po vseh treh vagonih začela leteti prtljaga. Ob trčenju se je sprožil močan črn dim, so še povedali potniki.

Še vedno pogrešajo enega potnika

Predsednik vlade španske regije Galicija Alberto Núñez Feijoó je medijem povedal, da pogrešajo še eno osebo. Ker je še niso našli, se bojijo, da tudi ta nesreče ni preživela.

Ranjenih je še okrog 50 potnikov. Vsi so poiskali zdravniško pomoč v bližnjih bolnišnicah, večinoma pa so bili le lažje poškodovani, saj so vlak lahko zapustili sami.

V trenutku nesreče je bilo na vlaku 63 potnikov, med tujimi potniki skoraj desetih nacionalnosti pa ne poročajo o Slovencih. | Foto: V trenutku nesreče je bilo na vlaku 63 potnikov, med tujimi potniki skoraj desetih nacionalnosti pa ne poročajo o Slovencih.

Samo dve železniški povezavi za potnike med Španijo in Portugalsko

Portugalske in španske železnice so skupne mednarodne vlake Celta uvedle pred petimi leti. Približno 160 kilometrov poti med Vigom in Portom skozi jugozahod Galicije in vinorodni del severozahodne Portugalske premagajo v dveh urah in 15 minutah. Poleg železniške povezave med prestolnicama je to edina železniška potniška povezava med državama na Pirenejskem polotoku.

Ponesrečeni vlakovni kompoziciji tamkajšnji železničarji zaradi grb na strehi, kjer je glavni del klimatizacijske naprave, ljubkovalno rečejo kamela. Narejena je bila v prvi polovici 80. let prejšnjega stoletja, temeljito pa so jo nadgradili pred skoraj poldrugim desetletjem in tudi redno vzdrževali, so pojasnili predstavniki španskih železnic RENFE.

Kompozicija dopoldanskega vlaka Celta, ko je letos junija končala svojo vožnjo iz Viga v Španiji v Porto na Portugalskem. | Foto: Srdjan Cvjetović Kompozicija dopoldanskega vlaka Celta, ko je letos junija končala svojo vožnjo iz Viga v Španiji v Porto na Portugalskem. Foto: Srdjan Cvjetović

Ne spreglejte