Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2021,
20.46

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Brazilija

Sreda, 7. 4. 2021, 20.46

3 leta

covid-19 dogajanje po svetu

Črne številke v ZDA in Braziliji, v Franciji začeli proizvajati cepivo Pfizerja in BioNTecha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Brazilija covid-19 koronavirus | V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu. | Foto Reuters

V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu.

Foto: Reuters

V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu. Kot je v torek sporočilo brazilsko zdravstveno ministrstvo, je v predhodnih 24 urah umrlo še 4.195 covidnih bolnikov. V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. 

20:48

Belgija: cepljenje z AZ po 55.

20:46

Papež pozval k cepljenju

17:02

Sukl: Sputnik še ni dovoljen

16:07

Bavarski dogovor s Sputnik V

15:14

Znižana življenjska doba

15:06

Štirje norveški koraki

14:24

Poljska podaljšuje ukrepe

14:03

Merklova za krajše zaprtje

12:57

VB začenja cepljenje z Moderno

11:16

Avstralija kaže na EU

08:47

V VB ustavili testiranje

  • 20:48

    Belgija: cepljenje z AZ po 55.

    V Belgiji bodo po danes objavljenih ugotovitvah Evropske agencije za zdravila (Ema) glede krvnih strdkov in cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca omejili cepljenje s tem cepivom na starejše od 55 let, je sporočilo belgijsko ministrstvo za zdravje, piše STA.

    Prekinitev cepljenja za odrasle med 18. in 55. letom temelji na zadnjem znanstvenem priporočilu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo belgijsko ministrstvo za zdravje. Dodali so, da bodo tej starostni skupini sedaj na voljo cepiva proti covidu-19 ameriškega in nemškega podjetja Pfizer in BioNTech ter ameriške Moderne.

    Ema je danes objavila ugotovitev, da so neobičajni krvni strdki v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov zelo redek stranski učinek cepiva AstraZenece. Hkrati je ponovno potrdila, da koristi cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj, in pozvala k nadaljnji uporabi tega cepiva, dodaja STA.

  • 20:46

    Papež pozval k cepljenju

    Papež Frančišek je ob današnjem svetovnem dnevu zdravja ponovil poziv k cepljenju proti covidu-19. Hkrati je opozoril, da je mogoče le skupaj zgraditi pravičnejši in bolj zdrav svet. Vatikan je sicer ob današnjem svetovnem dnevu opozoril na nesprejemljivo neenakost pri zdravstveni oskrbi, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

    "Vsi smo poklicani za boj proti pandemiji. V tem boju so pomembno orodje cepiva," je dejal sveti oče in opozoril, da vsi ljudje, predvsem najšibkejši, potrebujejo podporo.

    84-letnega papeža so januarja letos že cepili proti covidu-19. Takrat je dejal, da nima razumevanja za tiste, ki nasprotujejo cepljenju. "Kdor se ne cepi, na kocko ne postavlja samo lastnega življenja, ampak tudi življenja drugih," je dejal v pogovoru za italijanski radio, še dodaja STA.

  • 17:02

    Sukl: Sputnik še ni dovoljen

    Slovaški inštitut za nadzor zdravil (Sukl) še ni izdal dovoljenja za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, saj nima dovolj podatkov o uporabi in tveganjih za omenjeno cepivo. Novi slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky je danes po seji vlade napovedal, da naj bi odločitev o odobritvi ruskega cepiva sprejeli prihodnji teden, poroča STA.

    Slovaški minister za zdravje je ob tem dodal, da želi najprej počakati na končno odločitev Sukla ter da se namerava sestati z njegovimi predstavniki. Odločitev je po njegovih besedah pričakovati v začetku prihodnjega tedna. Tiskovna predstavnica Sukla Magdalena Jurkemikova je za slovaško tiskovno agencijo TASR danes dejala, da je inštitut že konec marca seznanil ministrstvo za zdravje, da zaradi nezadostnih podatkov ne more izdati dovoljenja za uporabo cepiva Sputnik V.

    Jurkemikova je še dejala, da o uporabi ruskega cepiva odloča ministrstvo za zdravje. Tiskovna predstavnica ministrstva Zuzana Elišova je ob tem dejala, da nameravajo izvesti še tri laboratorijske teste. Slovaška je v začetku marca prejela prvo dobavo ruskega cepiva z 200.000 odmerki, ki jih doslej še niso uporabili. Skupno je država naročila dva milijona odmerkov Sputnika V, čeprav ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila.

    Prav zaradi nakupa ruskega cepiva je bil prisiljen odstopiti slovaški premier Igor Matovič, saj je odločitev sprejel brez vednosti ostalih koalicijskih partnerjev. Pred tem je odstopil tudi takratni minister za zdravje Marek Krajči. Nova slovaška vlada mora sedaj sprejeti odločitev, kaj bo storila z že prispelimi odmerki ruskega cepiva, še piše STA.

    Direktorica Sukla Zuzana Batova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že februarja priporočila, da ne bi smeli uporabljati nobenega cepiva proti covidu-19, ki nima pozitivnega mnenja Eme. Takratni minister Krajči je kljub temu marca dovolil izjemo za Sputnik V ob predpostavki, da bo njegovo uporabo odobril tudi Skul.

  • 16:07

    Bavarski dogovor s Sputnik V

    Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je danes sporočil, da je Bavarska podpisala okvirni dogovor s proizvajalcem ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Hkrati je sporočil, da bi lahko v tej nemški zvezni deželi zaradi visokega deleža okužb z novim koronavirusom preložili morebitno sproščanje protikoronskih ukrepov za dva tedna, poroča STA.

    Bavarska je "danes podpisala dogovor o razumevanju (...) za dobavo Sputnika," ko ga bo odobril evropski regulator, je novinarjem v Münchnu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Söder. Nemški mediji poročajo, da je Söder po seji bavarske vlade pojasnil, da bo Bavarska v primeru, če bo Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila uporabo ruskega cepiva, julija prejela okoli 2,5 milijona odmerkov cepiva Sputnik V, s čimer bodo na Bavarskem povečali cepilne kapacitete.

    "Če bo Sputnik dovoljen v Evropi, bo Bavarska julija prejela dodatne odmerke, mislim, da gre za 2,5 milijona odmerkov," je napovedal Söder. Nemški mediji so sicer pred dnevi poročali, da naj bi rusko cepivo proti covidu-19 od poletja proizvajali v bavarskem obratu Illertissen v bližini nemškega mesta Ulm v zveni državi Baden-Württemberg, še piše STA.

  • 15:14

    Znižana življenjska doba

    Pričakovana življenjska doba v EU se je lani v času pandemije covida-19 zmanjšala, s čimer se je prekinil dolgoletni trend podaljševanja pričakovane življenjske dobe, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Največji upad imajo v Španiji, in sicer za 1,6 leta. V Sloveniji se je pričakovana življenjska doba skrajšal za eno leto, poroča STA.

    V primerjavi z letom 2019 se je lani pričakovana življenjska doba v večini članic Evropske unije skrajšala. Za Španijo po največjem upadu sledi Bolgarija, kjer se je pričakovana življenjska doba skrajšala za 1,5 leta na 73,6 leta. Večje skrajšanje (1,4 leta) so zabeležili še v Litvi, Romuniji in na Poljskem.

    V Sloveniji se je pričakovana življenjska doba skrajšala za leto dni z 81,6 na 80,6 leta. Med državami članicami se je podaljšala za 0,1 leta le na Danskem in Finskem, na Cipru in v Latviji pa ostaja enaka, še dodaja STA.

  • 15:06

    Štirje norveški koraki

    Norveška bo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa odpravila v štirih korakih, med katerimi bodo najmanj trije tedni, je danes sporočila premierka Erna Solberg. Ob napovedi strategije pa premierka ni želela govoriti o točnih datumih, kdaj se bo življenje znova normaliziralo, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

    Postopno sproščanje ukrepov bo temeljilo na epidemiološki sliki, kapacitetah zdravstvenega sistema in napredka na področju cepljenja, je pojasnila premierka. "Odpiranje bo potekalo na podlagi podatkov," je poudarila premierka. Predvidevajo, da bi lahko ukrepe v okviru prvih treh korakov sprostili do konca junija.

    Država z okoli 5,4 milijona prebivalci pandemijo covida-19 zaenkrat preživlja razmeroma mirno z okoli 100.000 potrjenimi okužbami in 683 mrtvimi. Ravno pred velikonočnimi prazniki so zaradi širjenja britanske različice virusa zaostrili ukrepe. Med drugim so zaprli športne ustanove, prepovedali prodajo alkohola v barih in restavracijah ter pozvali ljudi, naj omejijo druženje. Zaostrili so tudi pogoje za karanteno za večino prišlekov v državo.

    Vlada namerava v prihodnjih dneh preučiti, ali bodo sprostili del ukrepov v okviru prvega koraka. Nato pa bo moralo miniti najmanj tri tedne pred naslednjim sproščanjem, ukrepe lahko po potrebi tudi zaostrijo, če se bodo razmere poslabšale. Oblasti medtem pripravljajo tudi covidno potrdilo, še piše STA.

  • 14:24

    Poljska podaljšuje ukrepe

    Poljska bo trenutno veljavne ukrepe za zamejitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 18. aprila, je danes napovedal poljski minister za zdravje Adam Niedzielski. Med drugim pritisk na zdravstveni sistem, ki je najbolj obremenjen v južni regiji Šlezija, v državi ostaja zelo velik, poroča STA.

    Trenutno se v bolnišnicah po državi zdravi skoraj 34.700 covidnih bolnikov, kar je največ doslej. Več kot 3300 jih potrebuje pomoč ventilatorja, poroča poljska tiskovna agencija PAP. V številnih primerih so bili primorani na račun običajnih bolnišničnih oddelkov ustvariti dodatne postelje za covidne bolnike, piše nemška tiskovna agencija dpa.

    Po obdobju, ko je Poljska dnevno beležila več kot 30.000 okužb na dan, je v zadnjem času število padlo, čeprav so med velikonočnimi prazniki izvedli tudi manj testiranj. Danes iz države poročajo o nekaj manj kot 15.000 primerih, umrlo je 638 covidnih bolnikov, še dodaja STA.

  • 14:03

    Merklova za krajše zaprtje

    Nemška kanclerka Angela Merkel je naklonjena krajšemu zaprtju celotne države, da bi zajezili širjenje okužb z novim koronavirusom, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala njena tiskovna predstavnica Ulrike Demmer. Pojasnila je, da je nemški zdravstveni sistem pod vse večjim pritiskom.

    Demmerjeva je povedala, da se je v enem samem dnevu število pacientov na intenzivni negi povečalo za pet odstotkov. Dodala je, da različna pravila v nemških zveznih deželah, ki trenutno veljajo, ne prispevajo k večji varnosti.

    V Nemčiji so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili 9677 primerov okužbe, kar je precej manj kot pred tednom dni, umrlo pa je 298 ljudi, je sporočil institut Roberta Kocha. Pred tednom dni so v enem dnevu zabeležili 17.051 novih okužb. Sedemdnevna incidenca okužb je danes dosegla 110,1.

  • 12:57

    VB začenja cepljenje z Moderno

    V Walesu so danes kot prvem delu Združenega kraljestva začeli proti covidu-19 cepiti s cepivom ameriškega podjetja Moderna. Kot prvo so z Moderno danes cepili negovalko Elle Taylor. Cepivo je sicer britanski regulator odobril že v začetku januarja. Glede na v torek objavljeno študijo o cepivu Moderne je to učinkovito tudi pol leta po cepljenju.

    ZDA, New York.Cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna.Foto: dpa/STAArhiv dpa/STA

    Britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke za cepivo je Moderne odobrila 8. januarja. To je bilo tretje odobreno cepivo na Otoku za Pfizerjem in AstraZeneco. V cepilne centre so v torek dostavili okoli 5000 odmerkov Moderne od skupno 17 milijonov, ki jih je naročila Velika Britanija. Za učinkovito zaščito sta potrebna dva odmerka.

  • 11:16

    Avstralija kaže na EU

    Avstralski premier Scott Morrison je za zamude pri cepljenju proti covidu-19 v Avstraliji danes okrivil omejeno dobavo cepiv iz Evropske unije. Dejal je, da je zaradi pomanjkanja cepiv in "strogega nadzora izvoza" Evropske komisije Avstralija prejela samo 700.000 odmerkov od 3,8 milijona naročenih odmerkov cepiva AstraZenece.

    Avstralska vlada je obljubljala, da bodo do konca marca prebivalce cepili s štirimi milijoni odmerkov cepiv, a je do danes porabila le 920.000 odmerkov. Zato je tarča kritik in Morrison je na današnji novinarski konferenci skušal odgovoriti nanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "3,1 milijona odmerkov cepiv ni prišlo v Avstralijo - to je preprosto dejstvo," je dejal. "To ni spor. To ni konflikt. To ni trditev. To je samo preprosto dejstvo," je dodal.

  • 08:47

    V VB ustavili testiranje

    V Veliki Britaniji so v torek začasno ustavili testiranje cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, so sporočili z oxfordske univerze, ki je sodelovala pri razvoju cepiva. Kot so zagotovili, testiranja niso ustavili zaradi varnostnih pomislekov, vseeno pa želijo počakati na dodatne podatke britanskega regulatorja o krvnih strdkih.

    Univerza je v izjavi sporočila, da čeprav ni varnostnih pomislekov v pediatričnih kliničnih testiranjih, nameravajo pred vnovičnim zagonom študije počakati na dodatne podatke britanske agencije za zdravila in zdravstvo (MHRA), ki trenutno preučuje redke primere krvnih strdkov pri odraslih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnje dni so bile številke bistveno nižje. Po poročanju brazilskih medijev naj bi šlo tudi za številne primere naknadno potrjenih smrti med velikonočnimi prazniki, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Do zdaj so več kot 4.000 mrtvih v enem dnevu potrdili le v ZDA. Brazilija je sicer ena od najbolj prizadetih držav v pandemiji, po novem letu pa je virus ušel izpod nadzora. V več delih države so zdravstveni sistemi pred kolapsom, zmanjkuje zdravil in medicinskih pripomočkov. Do zdaj so skupno potrdili več kot 13 milijonov okužb, umrlo je skoraj 337 tisoč covidnih bolnikov, poroča STA.

Predsednik Jair Bolsonaro, ki je znan po zavračanju grožnje koronavirusa, je izrazil dvom tudi o učinkovitosti cepiv. Pred kratkim je nekoliko omilil ton in po številnih kritikah svojega obvladovanja krize preoblikoval ministrsko ekipo.

Kako covid-19 spreminja svet?

V Franciji začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 Pfizerja in BioNTecha

V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozdravil začetek proizvodnje, čeprav ti odmerki ne bodo namenjeni samo Francozom. Cepivo proizvaja skupina Delpharm v tovarni v departmaju Eure-et-Loiru, 90 kilometrov zahodno od Pariza, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. | Foto: Reuters V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. Foto: Reuters

"Leta 2021 bo v Franciji proizvedenih 250 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19: to je naš cilj," je začetek proizvodnje pozdravil francoski predsednik Macron. "Konkretno se je začelo danes z prvimi cepivi BioNTecha-Pfizerja, proizvedenimi na lokaciji Delpharma v Saint-Remy-sur-Avru: čestitam vsem ekipam," je dodal.

Cepivo so v torek pripeljali iz BioNTechove tovarne v nemškem Marbourgu, kjer ga proizvajajo. V Delpharmu so zadolženi za polnjenje vial, pojasnjuje AFP.

Cepiva, ki jih bo proizvedel Delpharm, ne bodo namenjena samo Francozom. Kot so pojasnili za AFP, bo v Franciji ostalo okoli 15 odstotkov cepiva, preostalo pa bo namenjeno drugim državam članicam EU, še dodaja STA.

Ne spreglejte