Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija skrajna desnica Frauke Petry

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 12.28

8 let

Najbolj nevarna ženska v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Frauke Petry je voditeljica nemške skrajne desničarske stranke, ki ima vse več podpornikov.

Ne le v Franciji, tudi v Nemčiji skrajno desnico vodi ženska. Zunaj Nemčije stranka AfD Alternativa za Nemčijo do preteklega petka ni bila znana. A ko je njena voditeljica za časopis Mannheimer Morgen dejala, da bi morali pribežnike, ki želijo nelegalno v Nemčijo, na meji streljati, je Frauke Petry nenadoma postala po kanclerki mednarodno najbolj poznana nemška političarka.

Tretja najmočnejša stranka Nemčije Stranka AfD je nastala leta 2013. Že naslednje leto so na volitvah za Evropski parlament dobili sedem poslancev. A v najnovejši raziskavi bi jo ta hip na volitvah podprlo 13 odstotkov Nemcev in bi postala tretja najmočnejša stranka v Nemčiji. Po navedbah Economista bi stranko podprlo devet od desetih članov skrajno desničarskega antimigrantskega in islamofobnega gibanja Pegida. Stranka je bila sicer sprva zmerno desničarska evroskeptična stranka volivcev srednjega razreda, a je z naraščajočo begunsko krizo postala vse bolj radikalna v svojih ksenofobnih stališčih.

Lani odstavila vodstvo in krenila v desno Prav zaradi tega je njena voditeljica julija lani postala 40-letna Frauke Petry, ki je odstavila dotedanje vodstvo akademskim profesorjev, ki so se ukvarjali bolj z evrom in Evropsko skupnostjo kot pa z begunci. Zaradi tega so stranko v medijih imenovali tudi profesorska stranka. Toda Petryjeva ima drugačne načrte in želi stranko potegniti še bolj v desno, predvsem na račun antimigrantske retorike in sloganom Merklova mora oditi.

Nekdanji mož pastor pobegnil k Merklovi Frauke Petry je kemičarka, ki je študirala na uglednih univerzah v Readingu in Gottingenu. Leta 2007 je ustanovila svoje podjetje PURinvent, ki je specializirano za inovativne izdelke iz poliuretana. Živi v Tautenhainu na Saškem, ima štiri otroke in do oktobra lani je bila poročena s pastorjem Svenom Petryjem.

A po ljubezenski aferi s strankarskim kolegom in evropskim poslancem Marcusom Pretzellom se je od moža ločila. Zanimivo je, da se je takoj za tem njen mož pridružil krščanskim demokratom Angele Merkel CDU.

Pomaga ji sodobni Goebbels Od tedaj je Petryjeva tudi vso svojo energijo posvetila stranki. Vodi jo skupaj z Björnom Höckejem, ki velja za izjemnega retorika. Njegove govore so v Die Weltu primerjali z nastopi Hitlerjevega propagandista Josepha Goebbelsa.

Höcke, ki ga na shodih posluša tudi do 8000 ljudi, redno razlaga o "apokalipsi tisočletne nemške kulture", ki jo bodo povzročili pribežniki, to pa začini z izjavami, kot je, da se prostovoljke v begunskih centrih bojijo naličiti, ker se bojijo muslimanskih migrantov. Retorika, ki očitno ta hip v Nemčiji pada na plodna tla.

Ne spreglejte