Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA

Sreda, 6. 8. 2014, 13.19

8 let

Najbolj liberalna in konservativna mesta Amerike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj liberalno mesto je San Francisco, najbolj konservativno pa Mesa v Arizoni.

Združene države Amerike so tradicionalno razdeljene na dva ideološka pola: na konservativni in liberalni del. Tako nekatera mesta veljajo za liberalna, druga za konservativna. Kar je popolnoma sprejemljivo v San Franciscu, je moralno vprašljivo kje v Teksasu.

Že nekaj časa raziskovalci in publicisti menijo, da je liberalna ali konservativna naravnanost mesta odločila tudi za razvoj mesta, še posebno v postrecesijskem obdobju.

Liberalna mesta za izhod iz krize Harold Meyerson, urednik The American Prospect, je nedavno v članku Upor mest razvil tezo, da bodo liberalni župani mest tisti, ki bodo svoja mesta hitreje potegnili iz krize. V mestih, kjer jim vladajo liberalni župani, so denimo dvignili minimalno plačo, podprli lokalne projekte, podprli lokalne sindikate, izdatno financirali javno šolstvo, imajo bolje razvit javni prevoz, med zadnjimi takimi pobudami pa je, da mora policija z videom snemati vsako srečanje z državljani.

''Župani teh mest so začrtali novo smer liberalizma v Ameriki in v svojih mestih uvajajo to, kar na zvezni ravni ni mogoče,'' je zapisal Meyerson.

Pod liberalne župane šteje župane Pittsburgha, Minneapolisa, Seattla, Bostona, Santa Feja in seveda New Yorka. Za vsa ta mesta je značilno, da imajo močno razvita bodisi finančna ali IT podjetja, so središče kulturnega ali intelektualnega dogajanja ali pa imajo mogočne univerze. Letni dohodek na prebivalca v teh šestih mestih je 57 odstotkov višji kot v drugih mestih in vrednost nepremičnin je skoraj dvakrat višja kot v drugih mestih.

Toda ali so ta mesta tudi v resnici liberalna?

Več temnopoltih prebivalcev – liberalno mesto Polarizacija ameriških mest na konservativna in liberalna ni nova. V preteklosti je bilo narejenih že nekaj študij, ki so razvrščale mesta glede na liberalno ali konservativno usmerjenost. Letos sta bili objavljeni dve taki študiji. V prvi, ki jo je na vzorcu 100.000 anketiranih pripravil kalifornijski Bay Area Center for Voting Research, je najbolj liberalno mesto Detroit, najbolj konservativno pa Provo v Utahu.

Raziskovalci iz Kalifornije so tudi postavili tezo, da je usmerjenost mesta povezana z raso njegovih prebivalcev: bolj ko je mesto homogeno belsko, bolj je konservativno. In obratno: več kot je v mestu afro-ameriških prebivalcev, bolj je mesto liberalno.

San Francisco in Mesa

Še več anketiranih pa je zajela raziskava MIT in kalifornijske univerze, ki so jo objavili v American Political Science Review. Vprašalnike iz različnih področij so razdelili 275.000 prebivalcev 1600 mest v ZDA, ki so morala imeti vsako po vsaj četrt milijona prebivalcev.

Po tej študiji je najbolj konservativno mesto v ZDA Mesa v Arizoni, najbolj liberalen pa je San Francisco. Izkazalo se je tudi, da imajo liberalna mesta dvakrat večjo porabo na prebivalca kot konservativna, imajo sicer višje davke, a manj regresiven davčni sistem.

San Francisco slovi po tem, da se tam rojevajo napredne ideje, da je bilo to prvo mesto, ki je že pred desetimi leti dovolilo istospolne poroke; da imajo v mestu najemniki več pravic kot kjerkoli drugje v ZDA; da je v mestu že nekaj časa na voljo univerzalna pravica do zdravstva; da je to mesto z najvišjo minimalno plačo 10,68 dolarja na uro; da imajo dosledno ločevanje odpadkov in da so v mestu prepovedane plastične vrečke.

San Franciscu na seznamu liberalnih mest sledijo Washington, Seattle, Oakland in Boston.

Na drugi strani so po Mesi med najbolj konservativna mesta Oklahoma City, Virginia Beach, Colorado Springs in Jacksonville. Med zveznimi državami je največ konservativnih mest v Teksasu, Oklahomi in Arizoni.

Ne spreglejte