Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2023,
7.47

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

Natisni članek

letališče Moskva Rusija Ukrajina

Torek, 22. 8. 2023, 7.47

8 mesecev, 1 teden

545. DAN VOJNE V UKRAJINI

Po dolgem času se je oglasil šef Wagnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88
Jevgenij Prigožin | Iz posnetka je mogoče sklepati, da se šef ruske najemniške vojaške skupine nahaja v Afriki.  | Foto Reuters

Iz posnetka je mogoče sklepati, da se šef ruske najemniške vojaške skupine nahaja v Afriki.

Foto: Reuters

Rusija je zaprla vsa letališča v moskovski regiji, potem ko so območje napadla brezpilotna letala. Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da je ruska zračna obramba danes zjutraj odbila štiri ukrajinske napade z droni. O napadih z droni poročajo tudi iz Ukrajine. Medtem se je prvič po junijskem neuspelem uporu v Rusiji oglasil šef Wagnerja Jevgenij Prigožin. S posnetka, na katerem se pojavi v polni bojni opremi, lahko sklepamo, da je v Afriki, poroča BBC. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

16.42
Evropska komisija Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči
15.56 Voditelji držav Balkana in vzhodne Evrope v Atenah podprli ozemeljsko celovitost Ukrajine
11.11 Oglasil se je Jevgenij Prigožin
11.03 Zelenski se je sestal z Vučićem
7.47 Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z droni

16.42 Evropska komisija Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov v okviru paketa makrofinančne pomoči, vrednega do 18 milijard evrov. V okviru te pomoči, ki je namenjena pokrivanju njenih takojšnjih potreb po financiranju, je Kijevu letos izplačala skupno 12 milijard evrov, so danes sporočili iz Bruslja.

Pojasnili so, da je namen tega instrumenta pomoč Ukrajini s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo v letošnjem letu. Ta podpora ji bo pomagala, da bo še naprej izplačevala plače in pokojnine ter ohranila delovanje osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za preseljene osebe.

Ukrajini bo tudi omogočila zagotovitev makroekonomske stabilnosti in obnovo kritične infrastrukture, ki jo je Rusija uničila v svoji agresivni vojni, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi, so zapisali.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem Ukrajini obljubila nadaljnjo pomoč EU tudi po letošnjem letu. "Še naprej bomo stali odločno ob strani Ukrajini z do 50 milijardami evrov predlagane podpore za obdobje 2024–2027," je dodala.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani so Evropska unija in njene članice za podporo Ukrajini in njenim prebivalcem, vključno z oskrbo ukrajinskih beguncev v državah članicah, namenile 76 milijard evrov.

15.56 Voditelji držav Balkana in vzhodne Evrope v Atenah podprli ozemeljsko celovitost Ukrajine

Voditelji enajstih držav Balkana in vzhodne Evrope so danes na neformalnem srečanju v Atenah podpisali skupno izjavo, s katero so podprli neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Prepričani so, da je stopnjevanje vojne v Ukrajini pokazalo potrebo po močni, odporni in vključujoči EU ter izrazili željo po polnopravnem članstvu v njej.

V skupni deklaraciji so voditelji držav izrazili "neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja, ki temeljijo na vrednotah demokracije in vladavine prava", piše v objavi na spletni strani grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, ki gosti srečanje v grški prestolnici.

Podprli so "iskrena prizadevanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je v svoji mirovni formuli določil načela za mir v skladu z Ustanovno listino ZN". Prav tako so se strinjali, da vojni zločini in druga grozodejstva, kot so napadi na civiliste in uničevanje infrastrukture, ne smejo ostati nekaznovani.

Voditelji so prepričani, da je stopnjevanje vojne v Ukrajini pokazalo potrebo po močni, odporni in vključujoči EU. Poudarili so, da imajo države Zahodnega Balkana, Ukrajina in Moldavija skupno evropsko dediščino, zgodovino in prihodnost. V luči tega si želijo, da bi omenjene države postale polnopravne članice EU.

Poleg ukrajinskega predsednika so dokument ob prisotnosti predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela podpisali tudi voditelji Srbije, Moldavije, Črne gore, Romunije, Kosova, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Bolgarije in Hrvaške ter gostiteljice Grčije.

Neformalno srečanje v Atenah se je sicer začelo v ponedeljek, z njim pa so voditelji obeležili 20. obletnico vrha v Solunu, na katerem je EU potrdila evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

11.11 Oglasil se je Jevgenij Prigožin

Prvič po julijskem neuspelem uporu zoper ruskega predsednika Vladimirja Putina se je oglasil šef Wagnerja Jevgenij Prigožin. Na videoposnetku je oblečen v bojno opremo, v rokah pa drži orožje. Kot pove na posnetku, se Wagnerjevi borci borijo proti islamskim skrajnežem in drugim kriminalcem ter raziskujejo rudnine. 

"Delamo. Temperature so nad 50 stopinj Celzija, a to imamo radi. Podjetje Wagner izvaja izvidniške in iskalne akcije, zaradi česar je Rusija še pomembnejša na vseh celinah, Afrika pa še bolj svobodna," besede Prigožina povzema BBC. Ob tem pove tudi, da zasebna vojaška skupina v svoje vrste vabi nove člane. 

11.03 Zelenski se je sestal z Vučićem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenem omrežju X, nekdanji Twiter, objavil fotografijo s srečanja s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Zapisal je, da sta imela z Vučićem odprt in iskren pogovor, beseda pa je nanesla tudi na spoštovanje listine Združenih narodov. 

7.47 Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z droni

Tri največja moskovska letališča so zgodaj zjutraj ustavila promet na letališčih. "Zračni prostor je zaprt nad letališči Vnukovo, Šeremetjevo in Domodedovo," je dejal neimenovani uradnik. Odpovedani so vsi vzleti in pristanki letal.

Rusko ministrstvo o smrtnih žrtvah ali ranjenih ni poročalo. Po besedah župana Moskve Sergeja Sobjanina je zračna obramba drona nad moskovsko regijo sestrelila na zahodnem obrobju prestolnice. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass so bili pri tem poškodovani ena stavba in več avtomobilov v njeni bližini.

Po navedbah ministrstva je ruska zračna obramba dva ukrajinska brezpilotna letalnika uničila tudi nad Črnim morjem blizu polotoka Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. Povrhu pa naj bi rusko reaktivno letalo tipa suhoj v Črnem morju uničilo še ukrajinsko izvidniško ladjo.

"Nocoj je posadka Su-30 pomorskega letalstva črnomorske flote uničila izvidniški čoln ukrajinskih oboroženih sil na območju ruskih objektov za proizvodnjo plina v Črnem morju," je na Telegramu zapisalo ministrstvo. Podrobnosti o uničenih dronih in ladji ob tem ni navedlo.

Bombnik
Novice Ukrajinski dron blizu Sankt Peterburga uničil ruski nadzvočni bombnik
Ne spreglejte