SiolNET. Novice Svet
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi dan na vrhu EU brez preboja, Janša pogajanja označil za "test vztrajnosti"

0,70

termometer

Vrh EU | Voditelji držav članic Evropske unije so se sestali v Bruslju. | Foto: Reuters
Voditelji držav članic Evropske unije so se sestali v Bruslju. Foto: Reuters

Voditelji članic EU so po skoraj 14 urah pogajanj o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji bolezni covid-19 prvi dan zasedanja končali v klavrnem vzdušju. Zataknilo se je pri vprašanju odločanja o izplačilu sredstev iz sklada za okrevanje, ker nizozemski premier Mark Rutte osamljeno vztraja pri odločanju s soglasjem. Nadaljevali bodo ob 11. uri. Naš premier Janez Janša je medtem maratonska pogajanja o svežnju o obnovi Evrope po pandemiji bolezni covid-19 v komentarju na Twitterju opisal kot "test vztrajnosti".

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zasedanje prekinil nekaj pred polnočjo, kar je za bruseljska srečanja te vrste razmeroma zgodaj. Z več strani poročajo o stopnjevanju napetosti čez dan in zvečer. Eksperti bodo predvidoma delali vso noč. Še pred polnočjo so sicer pričakovali nov kompromisni predlog, a trenutno ni jasno, kdaj ga bo Michel predstavil.

Jasno je, da smo daleč od kompromisa, je po prvem dnevu pogovorov menil poljski premier Mateusz Morawiecki.

koronavirus, koronavirus splošno Novice Tega si res nismo želeli: situacija v Sloveniji se je poslabšala

Že pred začetkom zasedanja so nekateri napovedovali, da bo najtrši oreh vprašanje pogojevanja oziroma upravljanja sredstev iz sklada za okrevanje. Očitno se je res močno zataknilo prav pri odločanju o izplačilu sredstev za okrevanje oziroma pri vprašanju upravljanja.

Članice naj bi denar iz sklada za okrevanje črpale na podlagi nacionalnih načrtov za okrevanje ob upoštevanju letnih evropskih proračunskih, reformnih in naložbenih priporočil. Te načrte naj bi potrjevale članice s kvalificirano večino, odločitev o izplačilu sredstev pa naj bi sprejela Evropska komisija ob upoštevanju mnenja članic. Rutte osamljeno vztraja, da bi morale tudi o izplačilu sredstev odločati članice, in to s soglasjem.

Evropski voditelji v Bruslju rešujejo vprašanje upravljanja sredstev za okrevanje. | Foto: Reuters Evropski voditelji v Bruslju rešujejo vprašanje upravljanja sredstev za okrevanje. Foto: Reuters

Michel je kot rešitev predlagal "zavoro v sili", po kateri v primeru utemeljenega nasprotovanja določenega števila članic sredstva ne bi mogla biti izplačana. A s tem predlogom ni prodrl.

V ospredju pozornosti je bilo tudi vprašanje izračunavanja nacionalnih ovojnic v okviru instrumenta za okrevanje in odpornost, za katerega je predvidenih 310 milijard evrov v obliki nepovratnih sredstev.

Michel je v kompromisnem predlogu predvidel, da naj bo 70 odstotkov sredstev za nacionalne ovojnice, 217 milijard, razdeljenih na podlagi ključa, ki ga je predlagala komisija, in dodeljenih v prihodnjih dveh letih. Preostalih 30 odstotkov, 93 milijard, pa na podlagi novega ključa pozneje, torej leta 2023.

Ta predlog je odziv na kritike, ker komisija utemeljuje ključ za razdelitev sredstev zlasti na podatkih o brezposelnosti v obdobju pred krizo, ki po mnenju številnih ne izraža prizadetosti zaradi bolezni covid-19, medtem ko naj bi novi ključ za 30 odstotkov sredstev temeljil na upadu bruto domačega proizvoda (BDP) v letih 2020 in 2021, kar naj bi ustrezno zrcalilo učinke krize.

Dubrovnik obzidje Novice Vse slabše tudi na Hrvaškem: kar 116 na novo okuženih

Predsednik Evropskega sveta je v pogajanjih po neuradnih informacijah svoj predlog nekoliko prilagodil, tako da je dal pri upoštevanju upada BDP poudarek letu 2020, s čimer se poveča tudi predvidljivost višine sredstev, ki jih bodo dobile članice. Kompromisa o tem še ni, a vprašanje naj ne bi ogrozilo dogovora.

Medtem ko se je Rutte osredotočil na vidik upravljanja in pogojevanja, je avstrijski kancler Sebastian Kurz izstrelil niz tvitov, v katerih je ostro zavrnil predlog, naj bo nepovratnih sredstev v skladu za okrevanje za 500 milijard evrov. Višina nepovratnih sredstev in na sploh obsega svežnja je sicer za varčno četverico – Nizozemsko, Avstrijo, Švedsko in Dansko – že vseskozi težava.

Koronavirus v Braziliji Novice Padel je svetovni rekord v številu okužb s koronavirusom

Pogajanja se torej nadaljujejo ob 11. uri. Izhodišče je za zdaj še vedno Michelov prvi kompromisni predlog, ki predvideva prihodnji sedemletni proračun Unije v vrednosti 1.074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, od tega dve tretjini za nepovratna sredstva in tretjino za posojila.

Med ključnimi odprtimi vprašanji so obseg proračuna in rabati, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, izračunavanje nacionalnih ovojnic, pogojevanje in upravljanje ter novi lastni viri.

Janša o maratonskih pogajanjih na vrhu EU: Test vztrajnosti

Premier Janez Janša je medtem maratonska pogajanja o svežnju o obnovi Evrope po pandemiji covid-19 v komentarju na Twitterju opisal kot "test vztrajnosti". "EU se znova kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana," je še zapisal.

Janša je tudi objavil sporočilo evropskega komisarja za proračun Johannesa Hahna z opozorilom, naj se v razpravah o tem, kdo dobi kaj in pod katerimi pogoji, ne pozabi, da koronske krize še ni konec ter da je skrajni čas za dogovor, ki bo omogočal nujno pomoč državljanom in gospodarstvom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin