Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
7.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gruzija volitve

Torek, 2. 10. 2012, 7.37

8 let

Na volitvah v Gruziji zmagala opozicija, Sakašvili priznal poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po delnih izidih parlamentarnih volitev v Gruziji je zmagala stranka milijarderja Ivanišvilija, predsednik Sakašvili pa je že priznal svoj poraz.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je danes priznal poraz na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah, na katerih je po delnih izidih zmagala opozicijska koalicija milijarderja Bidzina Ivanišvilija Gruzijske sanje. "Jasno je, da so Gruzijske sanje osvojile večino," je dejal Sakašvili v televizijskem nagovoru. "Demokracija je zmagala," je dejal Sakašvili po objavi podatkov volilne komisije, po katerih je opozicija osvojila prepričljivo večino.

Po prešteti četrtini glasov za 77 sedežev v 150-članskem parlamentu, razdeljenih po proporcionalnem sistem, so Gruzijske sanje prejele 53,19 odstotka glasov, Sakašvilijevo gibanje pa 41,51 odstotka. "Zdi se, da bomo dobili popolnoma drugačen parlament," je davi izjavil najbogatejši Gruzijec Ivanišvili, ki se je že po objavi prvih volilnih projekcij v ponedeljek zvečer razglasil za zmagovalca volitev.

Privrženci Gruzijskih sanj proslavljali na ulicah Po objavi prvih neuradnih izidov volitev se je več tisoč privržencev stranke Gruzijske sanje zbralo na ulicah prestolnice in proslavljalo zmago na volitvah. "Pričakujem, da bomo dobili vsaj sto sedežev v parlamentu. Dosegel sem to, kar sem dolgo časa želel," je zbrano množico nagovoril Ivanišvili.

Združeno narodno gibanje tokrat s precej manj sedeži Predsednikova stranka je sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 osvojila 119 od 150 poslanskih sedežev, pred nedavnimi množičnimi protesti zaradi mučenja v gruzijskih zaporih pa je imela v javnomnenjskih raziskavah okoli 20-odstotno prednost pred Gruzijskimi sanjami.

Sakašvili je ob oddaji glasovnice poudaril, da bodo volitve "odločile o usodi Gruzije". Njegov glavni tekmec Ivanišvili ni glasoval, ker so mu oblasti pred kratkim odvzele državljanstvo. V prvem odzivu na vzporedne volitve je Sakašvili dejal, da je "še treba prešteti glasovnice".

Po navedbah volilne komisije je bila volilna udeležba 61-odstotna.

Ne spreglejte