Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2019,
18.46

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

obletnica protesti Atene Grčija

Nedelja, 17. 11. 2019, 18.46

4 leta, 5 mesecev

Na tisoče Grkov na ulice ob obletnici vstaje proti hunti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Protesti Atene | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več tisoč Grkov je danes z demonstracijami zaznamovalo obletnico študentske vstaje proti vojaški hunti leta 1973. Shod ob tej obletnici se je v zadnjih letih redno sprevrgel v nasilje in tudi letos je v Atenah na delu približno pet tisoč policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah policije se je demonstracij v Atenah udeležilo več kot deset tisoč ljudi. Podobne demonstracije potekajo tudi v drugih grških mestih. V Solunu je šlo na ulice najmanj šest tisoč udeležencev.

Shod v prestolnici spremljajo policisti z droni, helikopterji in vodnimi topovi. Aretirali so več mladih, potem ko so na strehi neke stavbe odkrili molotovke in kamne, ki so jih imeli očitno pripravljene za napad na posebne policijske sile.

Protesti Atene | Foto: Reuters Foto: Reuters Atenski župan Kostas Bakojanis je pozval ljudi k spoštovanju mesta. "Ob tej obletnici pošljimo pravo sporočilo. Skupno sporočilo spomina. Bistva, ki je boj mladih za demokracijo, ne bi smeli zasenčiti," je dejal v sporočilu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook.

S protesti udeleženci zaznamujejo spomin na upor študentov na atenski politehnični univerzi leta 1973 proti vojaški hunti, ki je Grčijo vodila med letoma 1967 in 1974 in je uživala podporo ZDA. Vojaška hunta je upor 17. novembra 1973 krvavo zatrla. Smrtnih žrtev je bilo najmanj 24. Na čelu shoda demonstranti tradicionalno nosijo okrvavljeno grško zastavo, ki je plapolala nad železnimi vrati univerze, ki jih je tisto noč prebil tank.

V zadnjih letih so demonstranti obletnico izkoristili za izražanje nasprotovanja proti ameriškemu "imperializmu" in strogim varčevalnim ukrepom, ki so jih Grčiji nalagali mednarodni upniki po izbruhu hude finančne krize.

Letos številni protestniki izražajo nezadovoljstvo z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom. Opozicijski voditelj in nekdanji predsednik vlade Aleksis Cipras je konservativno vlado obtožil, da ima v svojih vrstah tiste, ki dejanjem hunte ploskajo. Prav tako je veliko nezadovoljstva povezanega z nedavnimi zakonodajnimi dopolnili, ki omogočajo policijske racije na univerzah.

Protesti Češka
Novice Vzhodnoevropski voditelji zaznamovali obletnico žametne revolucije, na ulicah 250 tisoč protestnikov
Hong Kong
Novice V Hongkongu novi spopadi protestnikov s policijo
Pariz protesti
Novice V Franciji spopadi med protestniki in policijo #video
Ne spreglejte