SiolNET. Novice Svet
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vzhodnoevropski voditelji zaznamovali obletnico žametne revolucije, na ulicah 250 tisoč protestnikov

0,49

termometer

Protesti Češka
Ulice je zavzelo 250 tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Premierji štirih nekdanjih komunističnih držav so danes z odprtjem razstave o padcu komunizma v Pragi zaznamovali 30. obletnico žametne revolucije. Praznovanja so sicer zasenčili množični protesti proti češkemu premierju Andreju Babišu.

Pred 30 leti se je s študentskimi protesti začela žametna revolucija, ki je prinesla padec komunističnega režima v tedanji Češkoslovaški in posledično tudi nastanek dveh ločenih držav, Češke in Slovaške.

Češki premier Andrej Babiš je danes skupaj s kolegi s Poljske, Slovaške in Madžarske Mateuszom Morawieckim, Petrom Pellegrinijem in Viktorjem Orbanom odprl multimedijsko razstavo o padcu komunizma. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble.

Ob odprtju je češki premier priznal, da je bil tudi sam član komunistične partije. "Nisem ponosen na to," je dejal. Pohvalil je pogum zagovornikov državljanskih pravic in prvega svobodno izvoljenega predsednika Češkoslovaške Vaclava Havla, ki je umrl leta 2011. Sam namreč ni bil tako pogumen, je dodal.

Češki premier Andrej Babiš. Češki premier Andrej Babiš. Foto: Reuters

"Danes stojim tu kot premier, ki je bil izvoljen na svobodnih, demokratičnih volitvah in zato želim vsaj zdaj izraziti svojo hvaležnost in ponižnost," je dejal premier, čigar manjšinska vlada se zanaša na podporo članov komunistične stranke.

Na predvečer 30. obletnice žametne revolucije se je v soboto na ulicah Prage spet zbrala velika množica ljudi, ki niso zadovoljni s političnimi razmerami v državi. V parku Letna v središču češke prestolnice se je na protestih proti premierju zbralo okoli 250 tisoč ljudi.

Češkemu premierju, ustanovitelju vladajoče populistične stranke Ano, protestniki očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. 64-letni Babiš vse očitke zavrača. Prav tako je češko državno tožilstvo septembra letos po štirih letih ustavilo preiskavo, ki jo je proti premierju sprožilo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v višini dveh milijonov evrov.

Protesti proti češkemu premierju občasno potekajo vse od aprila lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin