SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na študentskih demonstracijah v Londonu nastali izgredi

3

termometer

 | Foto:
V središču Londona se je na protestih zbralo več kot pet tisoč študentov, ki nasprotujejo načrtom vlade po zvišanju šolnin. Demonstracije sta zasenčila izgred in spopad manjše skupine s policijo.

Protestniki so bili na pohodu na trgu pred parlamentom, ko je manjša skupina napadla policiste na barikadi, ki so varovali vhod v stavbo parlamenta. V policiste so poleteli številni predmeti, skupina pa je nato celo vdrla v prostore, kjer ima sedež Konservativna stranka, in se prebila do oddelka za gospodarstvo, inovacije in veščine, ki je odgovorno za univerze v Angliji in Walesu.

Tam pa so naleteli na protiizgredniško enoto policije, najmanj dva izgrednika sta bila aretirana, najmanj trije policisti pa poškodovani, so sporočili s Scotland Yarda.

Dvig šolnin posledica varčevalnih ukrepov Študentje so se sicer na ulice podali zaradi načrtov, da bi se šolnine na angleških univerzah dvignile do devet tisoč funtov letno. Škotske šolnine naj bi še naprej ostale brezplačne.

Šolnine bi dvignili v okviru varčevalnih ukrepov, ki jih načrtuje vlada Davida Camerona. Študentje opozarjajo, da moderna država v globaliziranem svetu lahko učinkovito deluje le z visoko izobraženo delovno silo.

Današnji študentski protesti so bili največji po letu 2010, ko se jih je na ulicah zbralo okoli 50 tisoč. Razen omenjenega incidenta so bili protesti danes mirni, še poročajo britanski mediji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin