Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek Šrilanka

Torek, 13. 1. 2015, 14.07

8 let

Na Šrilanki ob obisku papeža Frančiška razglasili dela prost dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S pozivom k spoštovanju človekovih pravic je papež Frančišek začel obisk na Šrilanki. Potem ko je pozdravil množico, naj bi zaradi izčrpanosti odpovedal srečanje s tamkajšnjimi škofi.

Papež Frančišek je na Šrilanko priletel z nočnim poletom, po pristanku na letališču v Kolombu več kot uro potoval v mesto, na ulicah so ga pozdravljale množice vernikov. Potoval je v avtomobilu z odprto streho, brez zaščite pred močnim soncem.

Dolga pot in vroče sonce sta 78-letnega Argentinca očitno izčrpala, zaradi česar naj bi odpovedal srečanje s škofi. Po uradnih informacijah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija so srečanje odpovedali zaradi zamude letala. Novinarji, ki potujejo s papežem, so sicer povedali, da je bil na letalu videti v dobri formi.

Na Šrilanki le sedem odstotkov katoličanov Ob prihodu v prestolnico pretežno budistične Šrilanke – v 20-milijonski državi je le okoli sedem odstotkov katoličanov – je Frančišek izpostavil pomen promocije človeškega dostojanstva, spoštovanja človekovih pravic in polne vključenosti vsakega v družbo.

"Proces celjenja ran mora vključevati prizadevanja za resnico," je še poudaril Frančišek, ki namerava med obiskom opozoriti tudi na vlogo Cerkve v raznoliki družbi.

Vprašanje človekovih pravic je na Šrilanki zelo žgoča tema. Država se je oddaljila od mednarodne skupnosti, saj je zavrnila sodelovanje v preiskavi Združenih narodov domnevnih množičnih pobojev civilistov med vojno. Državljanska vojna s tamilskimi uporniki, v kateri je bilo ubitih okoli sto tisoč ljudi, se je po desetletjih nasilja končala leta 2009, a je njene posledice še vedno čutiti. Tamilski sever Šrilanke je pod vojaško zasedbo.

Novi predsednik že obljubil zaščito verskih svoboščin Papeža je na letališču v Kolombu pozdravil novoizvoljeni predsednik Maithripala Sirisena, ki je pred dnevi prevzel položaj in obljubil neodvisno preiskavo navedb o zlorabi človekovih pravic med vojno, za katerimi naj bi stal njegov predsedniški predhodnik Mahinda Rajapakse.

Sirisena je prav tako obljubil zaščito verskih svoboščin in novo kulturo strpnosti na otoku. Frančišek je v zvezi s tem danes poudaril, da morajo vsi člani družbe delovati skupaj in da mora vsak imeti glas.

Srečal se je s predstavniki drugih verskih skupnosti

Sveti oče je prvi dan obiska sklenil z medverskim srečanjem. Sestal se je s predstavniki štirih verskih skupnosti - budizma, hinduizma, islama in krščanstva. V govoru je izpostavil pomen medverskega in ekumenskega sodelovanja, ki lahko bistveno prispeva k mirnemu in ubranemu skupnemu življenju, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Zaradi papeževega obiska dela prost dan V sredo, ki so ga na Šrilanki razglasili za dela prost dan, bo papež na obali Kolomba daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo do milijon ljudi. Med mašo bo za svetnika razglasil misijonarja Josepha Vaza (1651–1711), ki je v težkih časih občutno prispeval k preživetju Cerkve na otoku.

V sredo popoldne bo nato papež odpotoval k Marijinemu svetišču v Madhuju, ki leži na tamilskem območju. Frančišek je Šrilanko obiskal kot drugi papež, a bo prvi, ki bo stopil na sever države, kjer živi tamilska manjšina.

S Šrilanke bo Frančišek v četrtek odpotoval na Filipine.

Ne spreglejte