Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2011,
11.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija protesti Kremelj

Sreda, 7. 12. 2011, 11.36

1 leto, 4 mesece

Na protestih v Rusiji znova več sto aretiranih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ruskih zaporih je nekaj sto privržencev opozicije, ki so bili aretirani zaradi sodelovanja na torkovih neprijavljenih protestih v središčih Moskve in Sankt Peterburga.

Po navedbah policije bi lahko v zaporu ostali tudi dva tedna. V torek je sicer poleg opozicijskega potekal tudi množičen shod mladih podpornikov Kremlja.

Aretacije zaradi nezakonitega zbiranja na javnem mestu Policija v ruski prestolnici in v Sankt Peterburgu je v torek zvečer aretirala 569 protestnikov, večino od njih zaradi nezakonitega zbiranja na javnem mestu. Približno polovica jih je še vedno v zaporu, sodišče pa bi jim lahko izreklo kazni do 15 dni zapora.

Na torkovih protestih, ki podobno kot ponedeljkovi niso bili prijavljeni, se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Samo v Moskvi naj bi jih bilo okoli 2000. Udeleženci so bili relativno mladi, mnogi med njimi so za demonstracije izvedeli preko interneta. Policija jih je razgnala s silo ter številne aretirala, med drugim liberalnega politika Borisa Nemcova, ki pa naj bi ga nato kmalu izpustili, pa tudi več novinarjev in naključno mimoidočih.

Istočasno v torek tudi shod mladinske organizacije Naši Istočasno je v torek popoldne na moskovskem trgu Triumfalnaja ploščad, nedaleč od opozicijskih protestnikov, zbralo nekaj tisoč pripadnikov prokremeljske mladinske organizacije Naši. Shod naj bi bil sicer po zatrjevanju oblasti sklican zaradi zmage Enotne Rusije na nedeljskih volitvah in ne kot odgovor na proteste.

Že na ponedeljkovih protestih, ki so jih sprožile domnevno množične kršitve na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je policija aretirala v Moskvi okoli 300 in v Sankt Peterburgu okoli 50 ljudi. Med njimi sta bila vpliven opozicijski bloger Aleksej Navalni in vodja stranke Solidarnost Ilja Jašin. Sodišče jima je v torek izreklo 15 dni zapora.

Nasprotniki Kremlja napovedujejo nove demonstracije Čeprav policija tudi za v prihodnje napoveduje aretacije udeležencev neprijavljenih protestov, pa se nasprotniki Kremlja ne dajo in napovedujejo nove demonstracije, h katerim pozivajo večinoma preko interneta.

Skupina "za poštene volitve" tako na Facebooku poziva k protestu v soboto popoldne v centru Moskve, svojo udeležbo pa je potrdilo že 5000 ljudi. Neka druga skupina, ki se označuje kot nasprotnica "stranke goljufov in tatov", kar leti na vladajočo stranko Enotna Rusija, pa napoveduje proteste vsak dan ob 19. uri.

Ruske oblasti so povišale stopnjo pripravljenosti varnostnih sil Ruske oblasti so sicer v torek povišale stopnjo pripravljenosti varnostnih sil in na ulice namestile dodatne varnostne sile. V Moskvi naj bi tako za red in mir na ulicah skrbelo več kot 50.000 policistov, med njimi 2000 pripadnikov posebnih paravojaških enot notranjega ministrstva, t.i. notranje vojske.

Po zadnjih informacijah pa naj bi ruska državna televizija in radio povolilne proteste zaenkrat bolj ali manj ignorirala.

Ne spreglejte