SiolNET. Novice Svet
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Otoku zaradi pomanjkanja tujih delavcev gnile poljščine

2,07

termometer

Gnilo sadje
Foto: Getty Images

Številni pridelovalci sadja in zelenjave v Veliki Britaniji so lani zaradi pomanjkanja delovne sile imeli občutno finančno izgubo. Brez sezonskih delavcev namreč niso mogli pospraviti pridelkov s polj, številne poljščine so gnile na njivah. Ker se kmetje bojijo, da bo po izstopu države iz EU položaj na trgu dela še slabši, nekateri svojo proizvodnjo že selijo v tujino.

Po poročanju The Guardiana številnim pridelovalcem hrane na Otoku zaradi pomanjkanja delavcev ni uspelo pobrati vsega sadja in zelenjave z obdelovalnih površin.

Ker so nekatere poljščine zgnile na poljih, je marsikateri kmet utrpel finančno škodo.Po podatkih nacionalne kmetijske zveze je bilo v Veliki Britaniji v lanskem letu na področju kmetijstva prostih več kot 4.300 sezonskih delovnih mest. 

Ob pomanjkanju delavcev v kmetijstvu bi vlada omejila migracije

Ker po poročanju The Guardiana sezonsko delo v kmetijstvu na Otoku opravlja le 0,6 odstotka delavcev iz Velike Britanije, preostanek pa delavci iz vzhodne Evrope, se kmetje bojijo, da bo položaj na trgu dela v prihodnosti še slabši.

Ob razpravi o brexitu na nacionalni kmetijski zvezi zato opozarjajo ne le pred pomanjkanjem delovne sile v kmetijstvu, ampak tudi pred tem, da se je pri sezonskih delavcih iz tujine ustvarilo prepričanje, da v Veliki Britaniji v luči razprav o brexitu niso dobrodošli.

Vlada premierke Therese May, ki se zavzema za zmanjšanje števila delavcev migrantov, je medtem že zavrnila pozive k ponovni uvedbi sheme za delavce v kmetijstvu.

Kmetje svojo proizvodnjo že selijo v tujino

"Pridelovalci sadja in zelenjave se zdaj sprašujejo, kako bodo izpeljali letošnjo sezono. Pri pridelovalcih zaznavam občutek obupa," je kritična predsednica nacionalne kmetijske zveze Alison Capper. 

Kot je dodala, kmetje o finančnih izgubah zaradi pomanjkanja delavcev migrantov ne želijo javno spregovoriti, saj ne želijo spodkopati zaupanja potrošnikov.

Na Otoku so sicer največji upad delavcev v kmetijstvu v lanskem letu občutili septembra, ko je bilo prostih kar 29 odstotkov delovnih mest v kmetijskem sektorju. Številni kmetje zaradi negotovosti po brexitu svoje proizvodne zmogljivosti že selijo v tujino.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin