Petek,
9. 2. 2018,
18.08

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

2

Natisni članek

delavci Velika Britanija kmetijstvo hrana

Petek, 9. 2. 2018, 18.08

6 let, 2 meseca

Na Otoku zaradi pomanjkanja tujih delavcev gnile poljščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

2

Gnilo sadje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Številni pridelovalci sadja in zelenjave v Veliki Britaniji so lani zaradi pomanjkanja delovne sile imeli občutno finančno izgubo. Brez sezonskih delavcev namreč niso mogli pospraviti pridelkov s polj, številne poljščine so gnile na njivah. Ker se kmetje bojijo, da bo po izstopu države iz EU položaj na trgu dela še slabši, nekateri svojo proizvodnjo že selijo v tujino.

Po poročanju The Guardiana številnim pridelovalcem hrane na Otoku zaradi pomanjkanja delavcev ni uspelo pobrati vsega sadja in zelenjave z obdelovalnih površin.

Ker so nekatere poljščine zgnile na poljih, je marsikateri kmet utrpel finančno škodo.Po podatkih nacionalne kmetijske zveze je bilo v Veliki Britaniji v lanskem letu na področju kmetijstva prostih več kot 4.300 sezonskih delovnih mest. 

Ob pomanjkanju delavcev v kmetijstvu bi vlada omejila migracije

Ker po poročanju The Guardiana sezonsko delo v kmetijstvu na Otoku opravlja le 0,6 odstotka delavcev iz Velike Britanije, preostanek pa delavci iz vzhodne Evrope, se kmetje bojijo, da bo položaj na trgu dela v prihodnosti še slabši.

Ob razpravi o brexitu na nacionalni kmetijski zvezi zato opozarjajo ne le pred pomanjkanjem delovne sile v kmetijstvu, ampak tudi pred tem, da se je pri sezonskih delavcih iz tujine ustvarilo prepričanje, da v Veliki Britaniji v luči razprav o brexitu niso dobrodošli.

Vlada premierke Therese May, ki se zavzema za zmanjšanje števila delavcev migrantov, je medtem že zavrnila pozive k ponovni uvedbi sheme za delavce v kmetijstvu.

Kmetje svojo proizvodnjo že selijo v tujino

"Pridelovalci sadja in zelenjave se zdaj sprašujejo, kako bodo izpeljali letošnjo sezono. Pri pridelovalcih zaznavam občutek obupa," je kritična predsednica nacionalne kmetijske zveze Alison Capper. 

Kot je dodala, kmetje o finančnih izgubah zaradi pomanjkanja delavcev migrantov ne želijo javno spregovoriti, saj ne želijo spodkopati zaupanja potrošnikov.

Na Otoku so sicer največji upad delavcev v kmetijstvu v lanskem letu občutili septembra, ko je bilo prostih kar 29 odstotkov delovnih mest v kmetijskem sektorju. Številni kmetje zaradi negotovosti po brexitu svoje proizvodne zmogljivosti že selijo v tujino.