Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
17.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Omar al Bašir Južnoafriška republika

Nedelja, 14. 6. 2015, 17.25

5 let

Na obisku v Južni Afriki sudanski predsednik. Mu bodo dovolili nazaj v Sudan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je Južnoafriško republiko (JAR) pozvalo, naj aretira in sodišču izroči sudanskega predsednika Omarja al Baširja.

Kot so poudarili ICC, je država k temu zavezana. Al Bašir, za katerega je ICC izdal dva mednarodna zaporna naloga zaradi zločinov v Darfurju, se v JAR udeležuje vrha Afriške unije.

Dvodnevni vrh Afriške unije v Johannesburgu, ki naj bi bil posvečen predvsem krizi z migranti in nemirom v Burundiju, bo sedaj očitno zasenčila udeležba sudanskega predsednika. Ta je pred ICC obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v času krvavega konflikta v sudanski regiji Darfur.

Obtožbe proti njemu so bile vložene že leta 2009, a je al Bašir v minulih letih potoval skorajda zgolj po državah, ki - tako kot Sudan - niso podpisnice rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC. JAR medtem je podpisnica in je al Baširja kot taka dolžna izročiti sodišču.

"To je test za Južnoafriško republiko" Sodišče v južnoafriški Pretorii je sicer za al Baširja izdalo začasno prepoved izstopa iz države. Do tega je prišlo, potem ko je skupina pravnikov Southern African Litigation Centre sprožila nujni postopek z zahtevo po aretaciji sudanskega predsednika. "JAR ima dolžnost aretirati ga," pravi johannesburški pravnik Gabriel Shumba. "Če tega ne bodo storili, se bodo znašli v enakem položaju kot drugi afriški režimi, ki ne spoštujejo človekovih pravic. To je test za JAR," je menil.

Prepoved potovanja za al Baširja bo veljala, dokler sodišče o zahtevi po njegovi aretaciji dokončno ne odloči. Odločanje o tem se bo nadaljevalo v ponedeljek, ko bi bila lahko tudi že sprejeta končna odločitev.

Ne spreglejte