SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na obali Tasmanije poginilo 90 nasedlih kitov

0,23

termometer

Na zahodni obali avstralskega otoka Tasmanija je poginilo okoli 90 od skupno kakih 270 kitov, ki so tam nasedli v ponedeljek. Nekaj kitov pa je reševalcem tamkajšnjega programa za ohranitev življenja v morju že uspelo rešiti.

Kiti, šlo naj bi za mrke pliskavke, so nasedli na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju pri kraju Macquarie Harbour. Nedostopnost peščene obale, kjer se nahajajo, otežuje njihovo reševanje, piše STA.

S posebno opremo so jih začeli vračati v vodo

Okoli 40 posebej izurjenih reševalcev je kite s posebno opremo danes zjutraj začelo vračati v vodo. "Običajno rešujemo živali, ki nasedejo na suhem in visoko na plaži. Tokrat je drugače, živali so delno v vodi, zato ne bo tako dolgo trajalo, da bodo spet lahko plavale," je novinarjem dejal biolog Kris Carlyon. Bo pa reševalcem verjetno preglavice povzročalo veliko plimovanje, zato si bodo morali pomagati s čolni.

Nekatere živali so tudi prevelike za reševanje ali pa so na pretežko dostopnih območjih, je še pojasnil biolog. Reševalci se bodo zato po njegovih besedah osredotočili na tiste kite, ki imajo največ možnosti, da preživijo. Mrke pliskavke so lahko velike do sedem metrov in tehtajo do tri tone.

Po izkušnjah reševalcev lahko mrke pliskavke na obali preživijo od tri do štiri dni. Carlyon je pojasnil, da so številni kiti "na mokrem in hladnem", kar povečuje možnosti za njihovo preživetje. "Veliko je odvisno od tega, kako se bodo živali odzvale, ko bo pod njimi voda," je še povedal biolog. Izziv bo tudi, kaj storiti s kiti, ki jih bodo vrnili v vodo. "Morali jih bomo združiti v jate ali jih kako drugače oddaljiti od obale," je pojasnil.

Po navedbah pristojnih oblasti jim je manjše število kitov že uspelo rešiti. "Osvobodili smo jih nekaj, ki bodo, kot kaže, ostali v morju," je dejal Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali v Tasmaniji. Dodal je, da so strokovnjaki naredili načrt reševanja za prihodnje dni in da imajo na voljo ustrezno opremo.

V Tasmaniji je nasedanje morskih živali precej pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč le posamezne živali. Že več kot desetletje ni nasedlo več kot 150 živali. Razlogi za nasedanje ponavadi niso znani, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin