Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 7. 2014,
7.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina letalo strmoglavljenje Varnostni svet ZN

Sobota, 19. 7. 2014, 7.52

5 let, 1 mesec

Na koruznih poljih še vedno veliko trupel (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Polja v zahodni Ukrajini, kjer je strmoglavilo malezijsko letalo, so še vedno polna trupel, ostankov prtljage in letala. Ukrajinske oblasti sumijo, da so uporniki nekaj trupel žrtev ukradli.

Nekaj trupel potnikov nesrečnega malezijskega letala MH17, ta ležijo vsepovsod po območju strmoglavljenja, so po 48 urah naposled le odstranili. Uradni delavci ukrajinskega ministrstva za nesreče so doslej namreč preiskali 18 od skupno 25 kvadratnih kilometrov območja, na katerem ležijo ostanki sestreljenega letala.

Uporniki ukradli trupla Doslej so našli 186 trupel od skupno 298 potnikov in članov posadke na krovu. Osemintrideset trupel pokojnih naj bi medtem po navedbah uradnega Kijeva odstranili uporniki, s tem pa uničujejo kraj nesreče.

Ukrajinska vlada namreč trdi, da so proruski uporniki s kraja nesreče odstranili več trupel žrtev letalske nesreče in jih odnesli v svoje mrtvašnice, pozneje pa naj bi jih še z drugimi dokazi, ki jih kradejo s kraja nesreče, odpeljali v Rusijo.

Oviranja preiskave so separatiste obtožili tudi zunanji opazovalci, ki so poročali, da so jim uporniki onemogočili dostop do razbitin sestreljenega letala.

Velika Britanija, Nizozemska, Malezija so države, ki so te dni ovite v črnino. Svet pa je obšla tudi zgodba družine iz Avstralije, ki je izgubila svojce v obeh tragedijah malezijskega letala, v izginotju pred meseci in nesreči v Ukrajini.

Rusija Ukrajini: Razkrijte dokumente o protizračni obrambi Namestnik ruskega obrambnega ministra pa je od oblasti v Ukrajini medtem zahteval, naj razkrijejo vse dokumente o svoji protizračni obrambi na konfliktnih območjih, ter preiskovalni komisiji omogočijo natančen pregled načinov uporabe svojih raket.

Nizozemski zunanji minister: Krivci morajo odgovarjati Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je po strmoglavljenju malezijskega potniškega letala, na krovu katerega so bili številni Nizozemci, prispel v Kijev. "Moja prioriteta je, da naše ljudi odpeljem domov. Družine želijo pokopati svoje sorodnike," je dejal po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

"Takoj, ko bodo na voljo dokazi, se ne bomo ustavili, dokler krivci ne bodo stali pred sodiščem. Ne samo tisti, ki so pritisnili na gumb, pač pa tudi tisti, ki so to omogočili," je še dejal Timmermans.

Putin in Merklova za mednarodno preiskavo nesreče Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je treba opraviti mednarodno preiskavo letalske nesreče letala, je sporočila nemška vlada. Oba politika sta se zavzela tudi za čimprejšnje srečanje kontaktne skupine za Ukrajino s proruskimi skrajneži.

Na letalu 80 otrok Na letalu družbe Malaysia Airlines na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur je bilo 298 potnikov in članov posadke. Družba je objavila, da je bilo na njem 189 Nizozemcev, 27 Avstralcev, 44 Malezijcev (vključno s 15 člani posadke), 12 Indonezijcev in devet Britancev. Preostali potniki so iz Nemčije (4), Belgije (4), s Filipinov (3) ter eden iz Kanade in eden iz Nove Zelandije, narodnosti štirih potnikov pa še niso ugotovili. Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva na letalu ni bilo Slovencev. Med potniki na letalu naj bi bilo tudi 80 otrok, od tega trije dojenčki.

Sprva so poročali, da je bilo 108 potnikov na poti na mednarodno konferenco o aidsu v Avstraliji, vendar je danes predsednica Mednarodne združba za boj proti aidsu Francoise Barre-Sinoussi sporočila, da jih je bilo tja namenjenih le šest.

Strmoglavljenja letala ni preživel nihče, med umrlimi pa so pionir na področju zdravil proti aidsu za revne, nizozemski strokovnjak Jope Lange, vodilni član organizacije STOPAIDSNOW Pim de Kuijer, direktorica organizacije AIDS Action Europe Lucie van Mens in njena kolegica Maria Adriana de Schutter. Na krovu letala sta bila tudi tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Glenn Thomas in predstavnica nizozemskega Inštituta za globalno zdravje in razvoj Jacqueline van Tongeren.

Malezijski minister za obrambo Hishamudim Husein pa je danes sporočil, da je bila na krovu strmoglavljenega malezijskega letala tudi druga žena dedka malezijskega premiera Nadžiba Razaka, 83-letna Sri Siti Amira.

Ne spreglejte