Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 3. 2020,
8.20

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

Kitajska Koronavirus okužba smrt

Nedelja, 15. 3. 2020, 8.20

4 leta, 1 mesec

Na Kitajskem 20 novih okužb in deset smrti zaradi koronavirusa, baltske države zapirajo meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Kitajska, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Kitajskem, kjer se število novih okužb s koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusa je umrlo deset ljudi. Medtem pa iz Južne Koreje poročajo o nadaljnjem upadanju števila na novo okuženih, v baltskih državah pa so začeli zapirati meje.

Kitajska, koronavirus
Novice Na Kitajskem 11 novih primerov koronavirusa, večinoma "uvoženih"

Med novimi primeri okužb so jih 16 odkrili pri tistih, ki so na Kitajsko prispeli iz tujine, kar je največ v zadnjem tednu, poroča STA. To pri kitajskih oblasteh zbuja bojazen, da bodo ukrepi, ki so jih uvedli za omejitev širjenja virusa, ogroženi.

Skupno število "uvoženih" okužb v celinski Kitajski je tako naraslo na 111. Kitajske oblasti so zato okrepile nadzor pri tistih, ki prihajajo iz tujine. Peking je sicer že v sredo odredil 14-dnevno karanteno za vse, ki v kitajsko prestolnico prihajajo iz tujine.

V Wuhanu, glavnem mestu province Hubei, kjer je virus decembra izbruhnil, so danes potrdili štiri primere okužb, v sosednjih pokrajinah pa že tretji dan zapored niso zabeležili nobenih novih primerov okužb.

Tudi vse nove primere smrti, povzročene zaradi respiratorne bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, so danes potrdili v Wuhanu. V celinski Kitajski je od začetka izbruha umrlo 3199 ljudi, skupaj se jih je okužilo 80 tisoč ljudi.

Iz Južne Koreje pa poročajo, da število okužb z novim koronavirusom še naprej pada - danes je število na novo okuženih prvič po več kot treh tednih padlo pod 100.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Litva in Estonija zapirata meje, omejitve tudi v Latviji

Ukrepe zaradi širjenja novega koronavirusa so začele sprejemati tudi Litva, Latvija in Estonija. Litva in Estonija sta v soboto sporočili, da bosta v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli meje za tuje državljane. Številne ukrepe je sprejela tudi Latvija, še piše STA.

Litovski premier Saulius Skvernelis je sporočil, da njegova država ponovno vzpostavlja mejni nadzor z Latvijo in Poljsko. Prepoved vstopa za tuje državljane začenja veljati danes, ne bo pa prepoved veljala za tiste, ki imajo dovoljenja za bivanje, diplomate in vojake zveze Nato.

V Litvi so do sobote zabeležili osem primerov okužb. Oblasti v Vilni so že v petek sprejele odločitev o zaprtju vseh šol, vrtcev in univerz ter prepovedale vse javne dogodke. Od ponedeljka bodo restavracije, bari in večina trgovin zaprti, trgovine z živili in lekarne bodo ostale odprte. V ponedeljek namerava litovska vlada sprejeti načrt za podporo gospodarstvu, ki bo predstavljal "vsaj milijardo evrov".

Tudi Estonija, kjer so zabeležili 115 primerov okužb, s torkom uvaja nadzor na svojih mejah. Vstop bodo omejili tujcem, ki nimajo dovoljenja za stalno bivanje ali pa družinskih članov v državi, je na Twitterju sporočilo estonsko zunanje ministrstvo. V državo bodo tako lahko vstopili le estonski državljani, tisti z dovoljenjem za bivanje in tisti tuji državljani, katerih družinski člani bivajo v Estoniji, vendar pa bodo morali najprej v dvotedensko izolacijo. Je pa država že prepovedala potovanje na šest svojih otokov, kar je dovoljeno le njihovim prebivalcem.

V Latviji, kjer so potrdili 26 primerov okužbe, bodo v ponedeljek prekinili vse mednarodne lete ter javni prevoz. "Meje bodo še naprej odprte za osebna vozila in mednarodni prevoz blaga," je dejal latvijski prometni minister Salis Linkaits.

Preberite tudi:

Memi Bečirović
Sportal Memi Bečirović se vrača na Kitajsko, kjer bo moral najprej v karanteno
koronavirus
Novice Kitajska: prvič po izbruhu manj novih okužb s koronavirusom
Ne spreglejte