SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Islandiji poginilo 20 kitov pilotov

0,17

termometer

nasedli kiti piloti Islandija
Foto: Reuters

Na jugozahodni obali Islandije je nasedlo 50 kitov pilotov, od katerih jih je 20 poginilo, preostale jim je uspelo rešiti in vrniti v morje.

V petek pozno popoldne so poginule kite našli blizu kraja Gardur, kakih 50 kilometrov od prestolnice Reykjavik.

Po poročanju islandskih medijev so lokalni prebivalci takoj začeli prizadevanja, da bi rešili še žive nasedle kite, preden so prišle strokovne reševalne ekipe. Okoli 90 prebivalcev je tako vso noč skrbelo, da so kiti ostali mokri.

Do jutra so nato skupaj z reševalci v morje vrnili še zadnjega preživelega kita, morali pa so počakati na plimo, da je bilo morje dovolj globoko.

kiti Novice Na odročnem otoku poginilo več kot 140 kitov #video

Julija že našli 52 poginulih kitov

Julija so na odročni plaži na zahodu Islandije že našli 52 poginulih nasedlih kitov.

Kitov pilotov je sicer razmeroma veliko. V Atlantskem oceanu naj bi jih bilo po ocenah med 500 tisoč in 800 tisoč. Spadajo med delfine in se hranijo predvsem z lignji, zato včasih nasedejo, če sledijo svojemu plenu v preplitve vode.

Znanstveniki pa še vedno ne znajo pojasniti, zakaj jih naenkrat nasede tako veliko. Nekatere teorije navajajo motnje v magnetnem polju, druge pa, da kiti piloti vedno sledijo enemu vodji, tudi če jih popelje v smrtno nevarnost.

ponaredki Novice Slovenski cariniki našli nagačenega krokodila in kitovo kost #video Kit Novice Japonska po 31 letih znova v lov na kite v komercialne namene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin