Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška splav HDZ

Četrtek, 7. 1. 2016, 18.34

8 let

Na Hrvaškem se z novo vlado obeta omejitev pravice do splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potencialni kandidati za ministre bodoče desno usmerjene hrvaške vlade iz vrst HDZ so v zadnjem času večkrat podprli nevladno pobudo za oceno ustavnosti zakonske pravice do splava.

O tej bo v prvi polovici leta odločalo hrvaško ustavno sodišče. HDZ napoveduje omejitev pravice, splavu nasprotuje tudi predsednik Mosta neodvisnih list Božo Petrov.

Tudi katoliška cerkev prekinitvam nosečnosti močno nasprotuje Hrvaško ustavno sodišče je konec minulega leta potrdilo, da bo do junija odločilo o zahtevi združenja Hrvaško gibanje za življenje in družino za oceno skladnosti z ustavo zakona o pravici do splava, ki ga je Hrvaška prevzela od bivše Jugoslavije.

Gre za zakon o zdravstvenih ukrepih za uresničevanje pravice do svobodnega odločanja o rojevanju otrok, ki ga je hrvaški socialistični sabor potrdil leta 1978. Omogoča prekinitev nosečnosti v prvih desetih tednih nosečnosti na zahtevo nosečnice. Prekinitev nosečnosti je mogoča tudi pozneje, a pod določenimi pogoji.

V gibanju za življenje in družino ocenjujejo, da je prišel pravi čas za odločitev o skladnosti tega zakona z ustavo. Pričakujejo, da bo k temu prispevala tudi nova desno usmerjena hrvaška vlada. Tudi katoliška cerkev prekinitvam nosečnosti močno nasprotuje.

"Sodobna hrvaška država ne sme biti suženj zakona, ki je bil sprejet v času komunističnega režima" Predsednik odbora HDZ za zdravstvo in oseba, ki jo hrvaški mediji najpogosteje omenjajo kot novega ministra za zdravje, Ante Ćorušić je eden od sedmih strokovnjakov, ki ga je ustavno sodišče prosilo za mnenje o splavu.

Ginekolog Ćorušić je večkrat dejal, da absolutne prepovedi splava ne bo in da bo v ospredju zdravje ženske, čeprav je po njegovem mnenju splav nasilna prekinitev človeškega življenja, ki se začne z združitvijo ženske in moške spolne celice. "Sodobna hrvaška država ne sme biti suženj zakona, ki je bil sprejet v času komunističnega režima," meni Čorušić.

Ne spreglejte