SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem prijeli 12 ljudi zaradi vojnih zločinov

3

termometer

V vasi Trpinja pri Vukovarju je hrvaška policija aretirala 12 ljudi. Po neuradnih podatkih so osumljeni sodelovanja pri vojnih zločinih leta 1991.

Osiješka policija je prijela 12 ljudi, ki jih sumijo vojnih zločinov proti 16 hrvaškim civilistom, vojnim ujetnikom, ranjencem in bolnikom na območju Vukovarja oktobra 1991. Med prijetimi so nekdanji pripadniki teritorialne obrambe in takratne policije iz vasi Trpinja, so potrdili na hrvaški policiji.Hrvaški mediji so neuradno poročali, da so policisti prijeli tudi enega izmed svojih kolegov, ki je zaposlen v vukovarsko-sremski policijski upravi.

V skladu z ustavnim zakonom o zaposlitvi pripadnikov nacionalne manjšine je v vukovarski policiji približno 40 odstotkov policistov Srbov. Hrvaška veteranska združenja so večkrat opozorila, da so med policisti na Hrvaškem tudi nekdanji pripadniki različnih srbskih uporniških enot, ki so bile povezane z vojnimi zločini.

Preiskavo zaradi vojnih zločinov v Trpinji, vasi na poti med Vukovarjem in Osijekom, so sprožili leta 2000. Hrvaška in Srbija se sicer pogovarjata o sporazumu glede sodelovanja pri postopkih proti vojnim zločincem, pomladi pa sta Zagreb in Beograd okrepila sodelovanje pri iskanju pogrešanih oseb med vojno na Hrvaškem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin