Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Irak Kurdi

Četrtek, 14. 8. 2014, 12.02

8 let

Na 50 stopinjah Celzija otroci in mame umirajo na poti do svobode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podobe groze iz Iraka iz dneva v dan pretresajo svet, ko več kot 50 tisoč ljudi, med katerimi so večinoma ženske in otroci, bežijo po sto kilometrov dolgi peklenski poti, da bi ubežali nasilju.

Ameriški zračni napadi na položaje ISIL-a v Iraku za zdaj niso prinesli kakšnih vidnih rezultatov. Agonija se nadaljuje in eksodusa Jazidov, ki smo mu priča, svet ni videl že od druge svetovne vojne, piše hrvaški Večernji list.

Pohod smrti je dolg približno sto kilometrov Več kot 50 tisoč ljudi, večinoma ženske in otroci, beži pred skrajneži na goro Sindžar skozi varnostni koridor. Gora Sindžar zanje predstavlja starodavni dom, sunitski skrajneži pa nanje gledajo kot na "častilce hudiča".

Pohod smrti je dolg približno sto kilometrov, zaradi visokih temperatur, ki sežejo tudi do 50 stopinj Celzija, pomanjkanja hrane in vode težko pa pekla mnogi ne preživijo.

Vpitje nemočnih otrok in žensk Tisti, ki jim uspe pobegniti čez mejo na ozemlje Sirije, najprej prosijo za hrano in vodo. Mnogi namreč na težki poti ne zaužijejo ničesar, prizori pohoda pa so zastrašujoči. Med njimi vlada panika, sliši pa se vpitje nemočnih otrok in žensk. Številni moški na hrbtu nosijo svoje mame ali bolne žene in jih želijo prenesti na varno. Tudi številne ženske na poti nosijo svoje otroke.

Grozljivo je, da morajo starši gledati, kako njihov otrok umira od lakote in žeje. Umrlo jih je že več kot 60.

Uspelo jim je rešiti okoli 30 tisoč Jazidov Kurdskim vojnim silam je medtem z gore Sindžar v Sirijo uspelo prepeljati okoli 30 tisoč Jazidov, nato pa so jih namestili v Kurdistanu.

Medtem ZDA še naprej dobavljajo orožje Kurdom, ki se borijo proti islamistom.

Ne spreglejte