Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

teroristični napad London

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 14.37

8 let

Muslimani se bojijo posledic uboja britanskega vojaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po terorističnem napadu v Londonu na britanskega vojaka se v Veliki Britaniji povečujeta islamofobija in število napadov na muslimane.

Britanski policisti so aretirali dva moška v kraju Grimsby, ki sta osumljena požiga mošeje, dan prej pa je protiislamska Angleška obrambna liga (EDL) v istem kraju organizirala demonstracije in hkrati napovedala nove, tudi v bližini sedeža britanskega premierja Davida Camerona.

Na demonstracijah v Newcastlu so udeleženci muslimane pozvali, naj zapustijo državo, policija pa je morala posredovati, saj so se demonstracij udeležili tudi nasprotniki obrambne lige.

EDL poziva k agresivnim dejanjem Pri EDL-ju trdijo, da je islamsko pravo ustvarjeno za strmoglavljenje britanske družbe, zato pozivajo Britance, da se odzovejo agresivno in to preprečijo. Na svoji strani na Facebooku so zapisali, da bo vsako dejanje islamskega ekstremizma doživelo odziv EDL-ja.

Napovedane demonstracije EDL-ja pa zdaj skrbijo pripadnike islamske skupnosti v Veliki Britaniji, čeprav policija ni potrdila vpletenosti lige v požig mošeje v Grimsbyju. Policija sicer uporabnike spleta opozarja, da spremlja spletne strani s sovražno vsebino in da bo ob pozivih k nasilju ali rasizmu ukrepala.

O sovražnosti do muslimanov poročajo tudi zaposleni na telefonskem centru za pomoč napadenim muslimanom, ki so v 48 urah po umoru britanskega vojaka zabeležili 162 klicev žrtev, ki so bili zaradi svoje veroizpovedi zmerjani, napadeni ali pa so v njih metali predmete. Pred umorom v Woolwichu so na centru prejeli v povprečju pet pritožb na dan. V istem časovnem obdobju je bilo napadenih osem mošej po vsej državi.

EDL: branilec vere in Anglije Člani Angleške obrambne lige so na shodih opremljeni s simboli, ki spominjajo na simbole neofašističnih skupin. V njihovem logotipu je srednjeveški rdeči križ, na majicah pa pogosto nosijo podobo krščanskega viteza, najverjetneje križarja.

Številni privrženci lige se oblačijo podobno kot skrajni desničarji, večinoma pa gre za mlade, bele moške. Številni imajo pobrite glave in nosijo nacionalistične simbole. A EDL se osredotoča predvsem na sovraštvo do muslimanov, medtem ko trdi, da nasprotuje rasizmu in da se zavzema za demokracijo in različnost. Podpiral naj bi skupine, ki se borijo za pravice homoseksualcev, Sikhe in Hindujce. Na svoji strani na Facebooku objavlja tudi izjave v podporo Judom, ki so žrtve islamskih skrajnežev.

Britanci s posebno enoto za ekstremistične skupine Medtem pa v Veliki Britaniji ustanavljajo posebno enoto, ki bo preučevala delovanje ekstremističnih skupin v državi. Enoto bo vodil premier David Cameron, ki je ob najavi povedal, da se bo ta sicer ukvarjala z vsemi vrstami ekstremizma, a glavni fokus bo na islamskih.

Iz islamskega urada so sporočili, da se mora enota ukvarjati z ekstremizmi vseh vrst in oblikovati učinkovito strategijo, ki bo preprečevala vdajo družbe zahtevam skrajnežev.

Ne spreglejte