Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2019,
16.33

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

zaslišanje Rusija Donald Trump sodišče ZDA Robert Mueller

Sreda, 24. 7. 2019, 16.33

4 leta, 8 mesecev

Mueller: Poročilo Trumpa ni povsem opralo krivde glede oviranja pravosodja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Robert Mueller zaslišanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je danes v ameriškem kongresu dejal, da v svojem poročilu predsednika ZDA Donalda Trumpa ni povsem opral krivde glede oviranja pravosodja. Povedal je, da je bil predsednik vpleten v številna dejanja, s katerimi bi lahko vplival na preiskavo.

Pravosodni odbor predstavniškega doma kongresa zaslišuje Muellerja, ki bo kasneje pričal še v odboru za obveščevalne zadeve. Uvod v zaslišanje je potekal po pričakovanem scenariju in ob intenzivnem Trumpovem tvitanju.

Predsednik pravosodnega odbora demokrat Jerry Nadler je uvodoma pohvalil Muellerja, njegovo vodenje preiskave po pravilih brez politiziranja, vodilni republikanec v odboru Doug Collins pa je govoril o preiskavi na podlagi govoric.

Mueller je v uvodni izjavi ponovil, da bo govoril le o tem, kar že piše v preiskovalnem poročilu, ki je bilo deloma objavljeno marca, podoba celotne zadeve pa se je začela oblikovati šele pri vprašanjih kongresnikov.

Robert Mueller
Novice Ameriški kongres bo tožilca Muellerja zaslišal sredi julija

"Ugotovitve kažejo, da predsednik ni bil opran krivde za dejanja, ki naj bi jih domnevno storil," je dejal Mueller. | Foto: Reuters "Ugotovitve kažejo, da predsednik ni bil opran krivde za dejanja, ki naj bi jih domnevno storil," je dejal Mueller. Foto: Reuters

Robert Mueller
Novice Mueller obtožnice proti Trumpu ni vložil, ker ni imel pravnih možnosti

Preiskava predsednika ni mogla oprati krivde oviranja preiskave

Nadler je iz Muellerja izvlekel dejstvo, da preiskava predsednika ni mogla oprati krivde oviranja preiskave, čeprav je Mueller ponovil, da niso našli dovolj dokazov o kaznivem dejanju sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi. Po besedah nekdanjega posebnega tožilca predsednika niso obtožili, ker jim je to prepovedala ustaljena politika pravosodnega ministrstva.

"Ugotovitve kažejo, da predsednik ni bil opran krivde za dejanja, ki naj bi jih domnevno storil," je dejal Mueller. Na vprašanje, ali bi lahko predsedniku sodili zaradi oviranja pravosodja, potem ko bo zapustil položaj, pa je Mueller odgovoril pritrdilno.

Predsednik odbora je dobil tudi odgovor, da je predsednik zavrnil pogovor s preiskovalci. | Foto: Getty Images Predsednik odbora je dobil tudi odgovor, da je predsednik zavrnil pogovor s preiskovalci. Foto: Getty Images Trump zavrnil pogovor s preiskovalci

Predsednik odbora je dobil tudi odgovor, da je predsednik zavrnil pogovor s preiskovalci, čeprav je Trump s svojimi odvetniki javno govoril, da se nima česar bati in bo odgovarjal na vprašanja.

Republikanec Collins je Muellerja spraševal s takšno hitrostjo, da ga je moral nekdanji direktor FBI večkrat prositi, naj malce upočasni in ponovi vprašanja.

Collinsova in vprašanja drugih republikancev so skušala ustvariti podobo, da je bila celotna preiskava zapravljanje časa. Iskali so nedoslednosti v poročilu in Muellerjevih izjavah, nekdanji posebni tožilec pa je nenehno ponavljal, da mora preveriti dokumente in zakone, ker večkrat ni razumel vprašanja.

Demokrati so z vprašanji poudarjali znano dejstvo, da so se Rusi vpletali v volitve na strani Trumpa, ki je to hote ali nehote sprejel, kar je Mueller tudi jasno potrdil. Nizali so primere v poročilu, ko je Trump skušal ovirati preiskavo in med drugim odpustiti Muellerja, kot je odpustil nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja.

donald trump
Novice Trump z izvršnim privilegijem blokiral objavo celotnega Muellerjevega poročila

Trump dan začel s številnimi tviti proti preiskavi, dekokratom in Muellerju

Republikanci so se v nasprotju s tradicijo postavili na stran obtožencev, ki so nedolžni, dokler se jim krivda ne dokaže. Demokrati pa so se postavljali na stran tožilstva, ki brani državo pred zločinci.

Trump je najprej dejal, da zaslišanja ne bo spremljal, ker je lov na čarovnice že končan, nato je napovedal, da ga bo mogoče malce le spremljal, jutro pa je začel z rafalom tvitov proti preiskavi, demokratom in Muellerju.

"Demokrati in drugi si torej lahko nezakonito izmišljajo zločine, jih skušajo nalepiti na zelo nedolžnega predsednika in ko se ta bori proti temu nezakonitemu in izdajalskemu napadu na našo državo, temu rečejo oviranje pravosodja. Narobe! Zakaj Mueller ni preiskoval preiskovalcev," je tvitnil predsednik ZDA, ki se je v nadaljevanju zapičil v razne podrobnosti, med drugim na to, koga ima Mueller ob sebi.

william barr
Novice Pravosodni minister ZDA zaslišan v senatu zaradi Muellerjevega poročila

Ker je Mueller prosil, da bi ob njem sedel Zelby, so želeli, da bi zaslišanje preklicali

Mueller je prosil, če lahko ob njem sedi sodelavec v preiskavi Aaron Zelby. Iz tega so Trump, republikanci in televizija Fox News naredili veliko zaroto, zaradi katere bi morali zaslišanje preklicati. Zelby naj namreč ne bi maral Trumpa. Mueller si je nekdanjega namestnika med preiskavo pripeljal, da mu pomaga z dejstvi.

Mueller je prosil, če lahko ob njem sedi sodelavec v preiskavi Aaron Zelby. | Foto: Reuters Mueller je prosil, če lahko ob njem sedi sodelavec v preiskavi Aaron Zelby. Foto: Reuters

Trump je tvital volilna gesla, pogreval zgodbo, da si je Mueller želel službe direktorja FBI v njegovi vladi in je jezen, ker ga je zavrnil. Spraševal je, zakaj Mueller ni preiskoval demokratke Hillary Clinton.

Muellerjevo zaslišanje so najbolj pričakovali demokrati

Mueller je bil sicer imenovan za preiskavo ruskega vpletanja v volitve, z elektronsko pošto Clintonove pa so se dve leti ukvarjali republikanci v kongresu in Comey, ki ni odkril ničesar kaznivega.

Muellerjevo zaslišanje so bolj kot Američani pričakovali demokrati. | Foto: Reuters Muellerjevo zaslišanje so bolj kot Američani pričakovali demokrati. Foto: Reuters

Muellerjevo zaslišanje so bolj kot Američani pričakovali demokrati v upanju, da bodo iz njega izvlekli kakšno novo podrobnost, ki bi obremenila predsednika v času, ko je njihova baza vse bolj razočarana, ker še niso sprožili postopka odstavitve Trumpa.

Večina analitikov ne verjame, da bodo zaslišanja kakorkoli spremenila javno mnenje.

Robert Mueller
Novice Kremelj: Muellerjevo poročilo ne prinaša nobenih dokazov o ruskem vmešavanju

Obveščevalni odbor kongresa z Muellerjem predvsem o ruskem vpletanju v volitve

Odbor za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa je v drugem delu današnjega zaslišanja osvetlil problem z vidika nacionalne varnosti, vendar tudi to zaslišanje ni prineslo nič novega.

Zaslišanje v odboru za obveščevalne zadeve je bilo podobno strankarsko razdeljeno kot v odboru za pravosodje. Predsednik odbora Adam Schiff se je v izjavi in vprašanjih osredotočil na poudarjanje dejstva, da so se Rusi vpletali v volitve leta 2016 na Trumpovi strani, ki ga to milo rečeno ni motilo in je Ruse celo sam pozival, naj vdrejo v računalnike demokratov in škodijo kampanji demokratke Hillary Clinton.

Vodilni republikanec v odboru Devin Nunes pa je skupaj s kolegi kritiziral preiskavo in celo dejal, da so se Rusi vpletali v volitve na strani in ob sodelovanju z demokrati ter kampanjo Hillary Clinton. Mueller se do tega ni opredeljeval, prav tako je zavračal vsa vprašanja glede izvora preiskave.

Donald Trump
Novice Poročilo: Trump poskušal odstaviti Muellerja
barack Obama
Novice Nekdanji Obamov svetovalec obtožen v okviru Muellerjeve preiskave
Donald Trump
Novice Pravosodni odbor ameriškega kongresa potrdil nalog za dostop do Muellerjevega poročila
Donald Trump
Novice Kongresni demokrati vztrajajo pri objavi celotnega Muellerjevega poročila
Ne spreglejte