Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
17. 1. 2017,
21.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Evropski parlament EU28

Torek, 17. 1. 2017, 21.38

6 let, 6 mesecev

Mož, ki se bo soočil s Trumpom in Putinom

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Antonio Tajani | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je nekdanji častnik, novinar in dolgoletni politik. Poglejmo podrobneje življenjepis politika, ki pripada Evropski ljudski stranki in velja za svetovalca Silvia Berlusconija.

Tajani se je rodil 4. avgusta 1953 v Rimu. Kot študent se je navduševal za obnovo monarhije (do leta 1946 je bila Italija kraljevina, nato pa so se prebivalci Apeninskega polotoka z referendumom odločili za republiko), še zdaj je naklonjen nekdanji kraljevi dinastiji Savojcev.

Častnik, novinar, politik

Nekaj časa je bil častnik vojaškega letalstva, nato pa je zajadral v novinarstvo. Bil je dopisnik iz Libanona, Sovjetske zveze in Somalije ter bil med drugim urednik časnika Il Giornale.

V italijansko strankarsko politiko je vstopil leta 1994, ko je bil poleg milijarderja Silvia Berlusconija eden od ustanoviteljev stranke Naprej Italija (Forza Italia). V prvi Berlusconijevi vladi je bil Tajani predstavnik za stike z javnostjo.


Preberite še:

Intervju z Antoniem Tajanijem: Če volivcem ne bomo ponudili rešitev za njihove težave, bodo volili populiste


Poraz v bitki za Rim

Leta 1994 je bil Tajani tudi prvič izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Leta 2001 je kandidiral za rimskega župana, a ga je premagal kandidat levice Walter Veltroni, ki je po materini strani Slovenec.

Antonio Tajani (skrajno levo) velja za svetovalca Silvia Berlusconija. Leta 1994 je bil tudi med soustanovitelji Berlusconijeve stranke Naprej Italija. | Foto: Reuters Antonio Tajani (skrajno levo) velja za svetovalca Silvia Berlusconija. Leta 1994 je bil tudi med soustanovitelji Berlusconijeve stranke Naprej Italija. Foto: Reuters

Tajani se je nato vse bolj uveljavljal v mednarodni strankarski politiki. Leta 2002 je postal eden od desetih podpredsednikov Evropske ljudske stranke (EPP). Med letoma 2008 in 2010 je bil v Evropski komisiji komisar za promet, med letoma 2010 in 2014 pa komisar za industrijo in podjetništvo.

Evropski komisar, ki je dobil svojo ulico

Kot komisar za industrijo si je zlasti prizadeval za novo industrijsko revolucijo – da bi delež industrije v evropskem bruto domačem proizvodu do leta 2020 narasel na 20 odstotkov. Med drugim je osebno, s pogajanji z vodstvom ameriškega podjetja Tenneco, preprečil, da bi Američani zaprli obrat v španskem Gijonu. 

Delavci podjetja, ki izdeluje avtomobilske dele, so se mu zahvalili tako, da so mestnim oblastem predlagali, da eno od ulic poimenuje po Tajaniju. To se je aprila leta 2015 uresničilo in tako ima novi predsednik Evropskega parlamenta svojo ulico v Gijonu.

Premagal Peterleta

Decembra lani je Tajani postal kandidat Evropske ljudske stranke za novega predsednika Evropskega parlamenta. Takrat je med drugim premagal tudi slovenskega evroposlanca Lojzeta Peterleta. Tajaniju je pot do predsednika Evropskega parlamenta na stežaj odprl dogovor med Evropsko ljudsko stranko in liberalci (ALDE). Tako se je v Evropskem parlamentu po propadu velike koalicije med Evropsko ljudsko stranko in socialisti oblikovala koalicija med konservativci in liberalci.

Na današnjih volitvah je bil Tajanijev najnevarnejši tekmec rojak Gianni Pittella, kandidat socialistov (levo). A potem ko se je kandidat liberalcev Guy Verhofstad (na sredini) umaknil v korist Tajanija, se je temu na stežaj odprla pot k zmagi.  | Foto: Reuters Na današnjih volitvah je bil Tajanijev najnevarnejši tekmec rojak Gianni Pittella, kandidat socialistov (levo). A potem ko se je kandidat liberalcev Guy Verhofstad (na sredini) umaknil v korist Tajanija, se je temu na stežaj odprla pot k zmagi. Foto: Reuters

Boj proti populistom, soočenje s Trumpom in Putinom

V dogovoru, ki sta ga podpisala EPP in ALDE, med drugim piše, da je Evropa v krizi in da poskušajo nacionalisti in populisti uničiti EU. Guy Verhofstad, kandidat ALDE, ki je odstopil od kandidature v Tajanijevo korist, pa glavni izziv vidi v soočenju Evrope s Trumpovo Ameriko in Putinovo Rusijo.

Ne spreglejte