Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 4. 2018,
8.02

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

DNK Kalifornija morilec Joseph DeAngelo

Nedelja, 29. 4. 2018, 8.02

5 let, 12 mesecev

Morilca iz Kalifornije ujeli s pomočjo genskega vzorca sorodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41
Joseph DeAngelo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kalifornijska policija je sredi preteklega tedna aretirala Josepha De Angela, ki je osumljen 12 umorov in 45 posilstev v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Podatke o osumljencu so policisti pridobili s pomočjo genskih informacij njegovega daljnega sorodnika, s katerim se osumljenec morda niti ne pozna. Preiskovalna metoda preiskovalcev zato sproža nova vprašanja glede varovanja zasebnih podatkov.

V ZDA so se v zadnjih letih razpasla podjetja, ki Američanom za majhen strošek omogočijo, da s pomočjo analize DNK raziščejo svoj etnični izvor, najdejo pozabljene družinske člane in si ustvarijo zgodovinsko družinsko drevo.

Oprema za odvzem biološkega vzorca, za kar zadostujejo slina ali pa lasje, je na voljo že za manj kot sto dolarjev. Vzorec je nato treba poslati podjetjem, kot sta Ancestry.com ali 23andMe, ki analizirajo vzorec in ugotovijo etnični izvor stranke.

Preiskovalci uporabili genske informacije sorodnika osumljenca

72-letnega Josepha DeAngela so policisti ujeli prek organizacije GEDmatch, kamor ljudje pošiljajo svoje že obdelane podatke, da koga najdejo. Če je sprva veljalo, da omenjene podatke uporabljajo raziskovalci, podobne metode očitno uporablja tudi policija.

V bazi podatkov GEDmatch je policija namreč našla genske informacije, ki so bile podobne sledi DNK s kraja enega od zločinov. Imena človeka, čigar podatke iz baze je uporabila, policija ni objavila. Nato so raziskali družinsko drevo omenjenega človeka in naleteli na DeAngela, ki je ustrezal starosti in opisu zločinca, ki so ga podale preživele žrtve.

DeAngelu so začeli slediti in ko je odvrgel predmet s sledmi svoje DNK, na primer lonček za kavo s sledovi sline, so ga pobrali in analizirali. 20. aprila so ugotovili, da DNK DeAngela ustreza vzorcu, ki so ga našli na kraju zločina. Dva dni kasneje so osumljenca aretirali in prepričani so, da imajo pravega.

Policija se novemu načinu preiskave ne bo odpovedala

DeAngelov primer Američanom, ki so radovedni glede svojega izvora, pošilja sporočilo, naj vzorcev DNK ne predajo nikomur, če so se znašli v navzkrižju z zakonom. V ZDA je trenutno še okrog 200 tisoč nerešenih hudih zločinov, zato se policija po oceni strokovnjakov novemu načinu preiskave ne bo odpovedala.

DeAngelo, ki je v petek na sodišče prišel na invalidskem vozičku, je obtožen 12 umorov, 45 posilstev in 120 vlomov, ki naj bi jih zagrešil v obdobju od leta 1976 do leta 1986. Od leta 1973 do leta 1979 je bil policist, kasneje mehanik, zdaj pa je upokojen. Največ zločinov je izvršil v predmestju Sacramenta.

Doslej neznani morilec je bil v ameriških medijih znan kot "posiljevalec vzhodnega območja", "izvirni nočni zalezovalec" in "morilec zlate države".

Ne spreglejte