Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slobodan Milošević Srbija spomini

Sreda, 7. 10. 2015, 12.40

8 let

Mira Marković: Slobodan je bil lepši kot pesem slavca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mirjana Marković je izdala tisoč strani spominov o svojem življenju s Slobodanom Miloševićem.

Pred tednom dni je v Srbiji izšla knjiga, ki je nemudoma postala uspešnica, saj so po poročanju Večernjih novosti v prvem tednu prodali že polovico naklade. Gre za knjigo spominov Mire Marković, vdove Slobodana Miloševića, ki je po petnajstih letih molka povedala svojo resnico o možu in njunem življenju. In to na tisočih straneh. Izpolnila zadnjo željo moža Novice o tem, da Mira Marković piše spomine, so bile prvič objavljene že poleti in vsi so nestrpno čakali, kaj bo zapisala. Zdaj trdi, da je to vsa resnica in da s tem izpolnjuje zadnjo željo svojega moža.

Tako piše o svoji družini, tragediji svoje matere, o tem, kako se je zaljubila v Miloševića, o otrocih, vzponu in težkem padcu, pa tudi o razbijanju Jugoslavije in vlogi tujih obveščevalnih služb pri tem. Pa tudi o noči, ko je bil aretiran njen mož, o sojenju in njegovi smrti ter njenem izgnanstvu v Moskvo.

Zoran Đinđić na sestanku v rezidenci Knjiga bo gotovo zanimivo branje tako za simpatizerje kot nasprotnike Miloševića. "Vse, kar je napisano v knjig, je res," je za Večernje novosti dejal Mišo Mrakić, od leta 1992 osebni kuhar družine Milošević in eden prvih kupcev knjige: "Želim, da ljudje, ki bodo prebrali knjigo, vidijo, kakšna je v resnici Mira. Je iskrena in veliko ji pomeni čast."

V knjigi seveda opisuje tudi politične dogodke, recimo da je sredi demonstracij proti Miloševiću k njemu na sestanek prišel Zoran Đinđić: "Nekega večera je prišel v rezidenco. Slobodanu je rekel, da opozicija pričakuje spremembo oblasti. Pogovor je bil kratek in popolnoma brez smisla. Ne vem, kaj je živčen in prestrašen Đinđić sploh pričakoval," je opisala srečanje.

"Bil je lepši kot vonj pokošene trave" V knjigi z naslovom Tako je bilo naj bi po besedah založnika založbe Novosti prestavila še ne slišano resnico o svoji družini in možu. "Bil je lepši od vsega, kar sem imela za lepo, kar sem oboževala. Bil je lepši kot pesek na morski obali v prvem jutranjem soncu, od vonja pokošene trave, od alpske idile gore, na kateri sta živela Heidi in njen ded, od moje modre obleke, izpod katere je gledal šifon, od filma Sneg na Kilimandžaru, od zvezdne noči, v kateri sta plesala Pepelka in princ, lepši od tega princa, od pesmi slavca v junijski noči, od novoletnega večera, od sonca, ki se rojeva nad Tihim oceanom, od slike Rdeči vinogradi Van Gogha, od megle nad Avalo v novembru," je opisala svojega moža.

Njuna pesem je bila pesem iz filma Črni orfej, ki ji jo je Slobodan Milošević prepeval od prvega trenutka, ko sta se srečala, pa do tedaj, ko je bil v haaškem zaporu. "Zadnjič sva se videla desetega marca. To je bilo na isti dan, ko sva si mnogo let prej na dvorišču gimnazije v Požarevcu izrekla ljubezen. Marec je bil najin mesec. Najino življenje se je začelo in končalo marca," je še zapisala.

Ne spreglejte