Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 12. 2014,
11.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

novo leto

Sreda, 31. 12. 2014, 11.03

7 let, 12 mesecev

Milijoni na norih zabavah pričakali leto 2015 (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi so novemu letu nazdravili prebivalci Karibatov in Samoe v Tihem oceanu. Zadnji pa bodo v leto 2015 vstopili na Howlandovem otoku.

Samoa, otoška država s 180 tisoč prebivalci, je pred tremi leti iz ekonomskih razlogov z vzhodne strani datumske meje prestopila na zahodno in v novo leto vstopi kot prva, ne zadnja kot dotlej. Prebivalci so v leto 2015 vstopili ob 11. uri po srednjeevropskem času. V Sydneyju si je ognjemet ogledalo 1,6 milijona ljudi Ob 12. uri po srednjeevropskem času so v novo leto zakorakali prebivalci Nove Zelandije, ob 14. uri pa je prišla na vrsto Avstralija. V Sydneyju si je veličasten ognjemet pri slavni operi in pristaniškem mostu ogledalo kar 1,6 milijona ljudi. Mesta za spektakel so si morali turisti in prebivalci priskrbeti že nekaj dni vnaprej. V Melbournu se je na osrednjem trgu zbralo okoli pol milijona ljudi, ki so novo leto prav tako pričakali z ognjemetom.

Zadnji bodo v leto 2015 vstopili na Howlandovem otoku Zadnji bodo v leto 2015 vstopili na Howlandovem otoku, ki leži na pol poti med Havaji in Avstralijo, in sicer 26 ur za Karibati.

Na ISS v novo leto vstopajo kar 16-krat Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so lahko novemu letu 2015 nazdravili kar 16-krat. S hitrostjo osem kilometrov na sekundo je ISS namreč na silvestrsko noč prečkala kar 16 časovnih pasov. Prvič so astronavti na postaji v novo leto stopili nad Novo Zelandijo, zadnjič pa bodo to storili nekje nad Tihim oceanom. A nazdraviti ne smejo s šampanjcem, saj je alkohol na ISS prepovedan. Če bodo dejansko slavili 16-krat, sicer ni znano. Lani je posadka na primer nazdravila "le" trikrat. Trenutno so na ISS trije Rusi, dva Američana in Italijanka.

Video in foto: kako po svetu pozdravljajo prihod leta 2015:

Novo leto je že doseglo tudi azijske države, med drugim Kitajsko, Japonsko, Tajsko in Indonezijo. V indonezijski prestolnici Džakarta je tradicionalna novoletna praznovanja danes spremljala molitev za žrtve letalskega strmoglavljenja v Javansko morje, ki je terjalo več kot 160 življenj. Župan mesta Surabaya, iz katerega je bila večina potnikov, je prepovedal vsa novoletna praznovanja.

Peking je osrednje praznovanje tokrat pripravil v Olimpijskem parku in tako spomnil na svojo kandidaturo za gostitelja zimskih olimpijskih iger leta 2022. Zvezda praznovanja je sloviti koncertni pianist Lang Lang.

Hongkong se je prihoda novega leta razveselil z veličastnim osemminutnim ognjemetom, ki je spektakularno razsvetlil pristanišče Victoria, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mestne promenade je ob tem preplavilo na stotisoče ljudi.

V budističnih templjih po vsej Japonski so točno opolnoči 108-krat zadoneli zvonovi in tako spomnili na 108 grehov in skušnjav. V tokijskem templju Meiji Jingu pričakujejo množice vernikov, v prvih treh dneh novega leta naj bi našteli kar tri milijone obiskovalcev.

Malezijske oblasti so medtem zaradi katastrof, ki so letos prizadele državo, odpovedale večino silvestrovanj. Za to so se odločile zaradi treh letalskih nesreč in trenutnih katastrofalnih poplav na vzhodu države.

Ne spreglejte