Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
13.59

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

policija migranti Maroko

Sreda, 19. 5. 2021, 13.59

2 leti, 11 mesecev

Migranti še vedno množično pritiskajo na španski eksklavi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Migranti se tudi danes poskušajo množično prebiti v špansko eksklavo Ceuta. Od ponedeljka so jih zabeležili že več kot osem tisoč. Španski premier Pedro Sanchez je danes zatrdil, da bodo znova vzpostavili red in da so okoli 4.800 migrantov že vrnili Maroku. Tudi v Bruslju poudarjajo, da se Evropa ne bo dovolila ustrahovati.

V ozadju nenadnega pritiska migrantov iz Maroka na španski eksklavi Ceuta in Melilla na severni obali Afrike je bil diplomatski spor med Madridom in Rabatom, ker je sredi aprila v Španijo na zdravljenje zaradi bolezni covid-19 prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali.

V Madridu menijo, da gre za pritisk Maroka z migranti na Španijo, zaradi česar so v torek na pogovore poklicali maroško veleposlanico v Madridu. Maroške oblasti pa so zatem sporočile, da so svojo veleposlanico poklicale na posvetovanja v domovino.

Ceuta
Novice Španski eksklavi v Maroku preplavilo več tisoč migrantov #video

"Evropa ne bo dovolila ustrahovanja"

Da gre za nedopusten pritisk s spodbujanjem migracij, očitno menijo tudi v Bruslju. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je danes poudaril, da se Evropa ne bo dovolila ustrahovati nikomur.

Na španskem radiu je dejal, da "je bilo nekaj poskusov tretjih držav v zadnjih 15 mesecih", da bi migracije izkoristile kot sredstvo pritiska. Nobene države sicer ni izrecno omenil, a je jasno, da je bilo to tudi opozorilo Maroku. "Evropa ne bo žrtev tovrstnih taktik," je poudaril.

"Ceuta je Evropa. Njena meja je evropska meja in kar se dogaja tam, ni težava zgolj Madrida, ampak težava za vse Evropejce," je dejal. "Nihče ne more ustrahovati ali izsiljevati Evropske unije. Tega ne moremo dopuščati," je poudaril.

Malta
Novice Kritično na krovu: na enem čolnu kar 400 migrantov #video
Ne spreglejte