Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
13.54

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

2

Natisni članek

drevesa voda Dunaj suša zalivanje

Torek, 23. 5. 2023, 13.54

11 mesecev, 1 teden

Mesta se pregrevajo, prihodnost je v pametnem zalivanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

2

Kolodvorska ulica | Zagotavljanje optimalne oskrbe z vodo spodbuja rast dreves, zdrava drevesa pa dajejo senco in izboljšujejo mikroklimo. Vse to vodi k izboljšanju kakovosti življenja v mestu. | Foto Ana Kovač

Zagotavljanje optimalne oskrbe z vodo spodbuja rast dreves, zdrava drevesa pa dajejo senco in izboljšujejo mikroklimo. Vse to vodi k izboljšanju kakovosti življenja v mestu.

Foto: Ana Kovač

Dunaj uvaja inovativni namakalni sistem za mestna drevesa. Sistem – gre za posebno betonsko kocko – bo omogočal trajnostno ravnanje z deževnico in optimalno oskrbo uličnih dreves z vodo v toplejših mesecih, v primeru večje količine padavin pa bo razbremenil tudi mestno kanalizacijo. 

Z namenom omogočiti čim boljše rastne pogoje drevesom v mestih je Dunaj že jeseni 2021 namestil prototip pametnega zalivalnega sistema in ga testiral približno eno leto. Ker se je oskrba dreves z vodo močno izboljšala, so se odločili, da bodo sistem dali v uporabo. 

Tako bodo ob prenovi ene od ulic v 15. mestnem okrožju, ki je gosto pozidana in preplavljena s parkirnimi mesti, lahko posadili več zelenja, ki ga zdaj močno primanjkuje.

Pametni sistem zbira in odvaja deževnico, ki se izteka v zemljo okoli dreves. Vodo drevesu dodaja po potrebi, kocka pa se napaja s sončno energijo.  | Foto: PID / Christian Fürthner Pametni sistem zbira in odvaja deževnico, ki se izteka v zemljo okoli dreves. Vodo drevesu dodaja po potrebi, kocka pa se napaja s sončno energijo. Foto: PID / Christian Fürthner Uporaba deževnice, ko jo drevo potrebuje

Sistem so zasnovali z željo, da bi čim bolj trajnostno lahko uporabljali deževnico. Pametni sistem tako zbira in odvaja deževnico, ki se izteka v zemljo okoli dreves. Sistem sestavlja betonska kocka, ki jo je mogoče vgraditi v sadilno jamo drevesa. Kocka se napaja s sončno energijo, v njej pa je ventil, ki se odpira in zapira s pomočjo senzorjev ter elektronskega krmilnega sistema. Senzor prepozna dotok vode in po potrebi odpre ventil. Odpre se šele po določenem času, tako da prvi dotok padavinske vode, ki je najbolj onesnažena, odvede v kanalizacijo in ne med drevesa.

Sistem ob večji količini padavin med drugim zadrži določeno količino deževnice, da ta ne teče v kanalizacijske odprtine, s čimer razbremeni mestno kanalizacijo. Vsebuje tudi temperaturni senzor, ki prepreči odpiranje ventila, če je temperatura zraka nižja od osem stopinj Celzija. V tem primeru se deževnica v hladnejših obdobjih, ko rastline mirujejo, ne izteka v prst okoli debla.

Prednosti uporabe pametnega sistema, ki med drugim omogoča učinkovito in trajnostno ravnanje z deževnico, so številne. Med drugim optimalno zalivanje spodbuja rast dreves, zdrava drevesa pa dajejo senco in izboljšujejo mikroklimo, kar vse vodi k izboljšanju kakovosti življenja v mestu.

Sistem je razvil inženir Gerhard C. Kidery v sodelovanju z dunajskim občinskim oddelkom za gradnjo in upravljanje cest, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Trendi Top 10 slovenskih naravnih parkov
Trendi TOP 10 mestnih parkov
Novice 24. maj dan parkov
Ne spreglejte