Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2008,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 24. 5. 2008, 14.25

8 let

24. maj dan parkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji, tako kot v preostali Evropi, obeležujemo evropski dan parkov, ki ga je leta 1999 razglasila Evropska zveza naravnih in narodnih parkov.

Z razglasitvijo je Evropska zveza opozorila na pomen naravovarstvenih območij pri ohranjanju močno osiromašene biotske pestrosti. Prvi korak v to smer je ravno na ta dan leta 1909 storila Švedska z ustanovitvijo prvih devetih narodnih parkov. Ustanavljanje naravnih parkov kot temeljni ukrep ohranjanja narave Kot so zapisali na spletnih straneh ministrstva za okolje in prostor, je ustanavljanje naravnih parkov temeljni ukrep ohranjanja narave. Parki zaradi svoje ekološke vrednosti, uravnoteženega delovanja človeka, življenjskih prostorov ogroženih, redkih ali značilnih rastlinskih in živalskih vrst, pomembno prispevajo k ohranjanju biološke raznovrstnost in varstvu naravnih vrednot. Obenem pa so parki instrument za izvajanje obveznosti, ki izhajajo iz Nature 2000.

Predstavniki ministrstva na obisku v bodočem Krajinskem parku Radensko polje

Predstavniki ministrstva se v okviru dneva parkov danes mudijo na obisku v bodočem Krajinskem parku Radensko polje. Območje Radenskega polja je naravni in kulturni biser, ki je v svoji sedanji biološki pestrosti nastajal v tisočletni interakciji narave in ljudi.

Razprostira se na dobrih štirih kvadratnih kilometrih in je najmanjše med devetimi izrazitejšimi kraškimi polji v Sloveniji. Leži sredi dolenjskega krasa tri kilometre jugovzhodno od Grosuplja in približno 20 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane.

Slovenija v svetovnem vrhu biotske raznovrstnosti in krajinske raznolikosti

Slovenija po biotski raznovrstnosti in krajinski raznolikosti sodi v sam svetovni vrh. Zato je o Sloveniji upravičeno mogoče govoriti kot o evropskem biotskem parku, pa so ob dnevu biotske raznovrstnosti, ki ga obeležujemo 22. maja, sporočili iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije.

Ohranjena narava prinaša tudi nove možnosti za trajnostni razvoj območja Ohranjena narava v zavarovanih območjih pa, tako ministrstvo, prinaša tudi nove možnosti in priložnosti za trajnostni razvoj območja. Izkušnje kažejo, da so parki razvojna priložnost za ljudi v parkih in na njihovih neposrednih obrobjih. Park je priložnost predvsem za dejavnosti, ki so vezane na lokalne vire (npr. kmetijstvo, turizem, rekreacija), in sicer tako za tiste, ki so neposredno povezane s parkom (nadzor, vodenje obiskovalcev), kot tudi za tiste, ki jih park kot zavarovano območje tako ali drugače spodbuja (dopolnilne dejavnosti na kmetijah, raznovrstna turistična ponudba, rekreativne dejavnosti).

Parki spodbujajo tudi gospodarski, družbeni, kulturni in prostorski razvoj

Parki so sicer prvenstveno naravovarstvena kategorija, so upravljavski mehanizem za zavarovanje naravnih vrednot, upravljanje Nature 2000 in ohranjanje krajinske pestrosti. Vendar pa ob izpolnjevanju ciljev ohranjanja narave spodbujajo tudi gospodarski, družbeni, kulturni in prostorski razvoj. Za doseganje tako naravnanega razvoja je ključna tesna povezava med politiko varstva okolja ter regionalno, prostorsko in gospodarsko politiko ostalih sektorjev.

Tako parki vedno bolj postajajo mesto združevanja sektorskih politik in načrtovanja skupnih projektov, pripomoček za celovitejše, usklajeno varstvo in razvoj ter s tem zagotovilo za večji sinergijski izkoristek vloženih sredstev, priložnost za ekološko kmetijstvo ter priložnost za organiziran razvoj turizma.

Parki postajajo nosilci usklajenih mehanizmov za podporo prebivalcem in nosilci ukrepov za doseganje trajnostnega razvoja. Zaradi potencialov, ki jih park lahko doprinese k doseganju sinergije na področju razvoja in varstva, se lahko tudi uspešneje odziva na podnebne spremembe, in tako omogoči dvig kakovosti življenja v okvirih, ki jih prinašajo posledice podnebnih sprememb.

Slovenija ima zaradi ohranjene narave še veliko neizkoriščenih zmogljivosti Na majhnem prostoru ponuja izjemen mozaik biotske, krajinske in kulturne raznovrstnosti ter veliko število naravnih vrednot in kulturne dediščine. Kot ena od držav z najvišjo stopnjo biodiverzitete v Evropski uniji ima trenutno z različnimi varstvenimi kategorijami zavarovanih 12,5 odstotka svojega ozemlja.

V postopku ustanavljanja še trije parki na državnem nivoju

Trenutno so v postopku ustanavljanja trije novi parki na državnem nivoju, in sicer krajinski park Ljubljansko barje (ustanovitev je predvidena letos), regijski park Kamniško - Savinjske Alpe (ustanovitev je predvidena leta 2009) in krajinski park Radensko polje (ustanovitev je prav tako predvidena leta 2009).

Ne spreglejte