Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
4. 12. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija parlament koalicija

Petek, 4. 12. 2015, 11.41

8 let

Merklovi zelena luč za vojaški boj proti IS

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nemški bundestag je podprl predlog, da se Nemčija pridruži mednarodni koaliciji, ki pod vodstvom ZDA izvaja zračne napade na cilje IS.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dobila zadostno podporo v parlamentu - za je bilo 445, proti 146 članov bundestaga, sedem je bilo vzdržanih -, da v Sirijo pošlje šest izvidniških letal tornado, bojno ladjo in 1.200 vojakov, ki pa ne bodo sodelovali v samih bojih. Prav tako nemška letala ne bodo sodelovala v zračnih napadih, kot jih izvajajo britanska, francoska, ameriška in ruska na cilje IS, saj kaj takega izključuje nemški temeljni zakon.

Enoletna misija za 134 milijonov evrov Mandat trenutno največje nemške vojaške operacije v tujini je eno leto, stala pa bo 134 milijonov evrov. Nemška vojska je sporočila, da bodo svoje sile poslali "v in nad Sirijo, kjer deluje IS, na ozemlje držav, katerih vlade so ji za to dale dovoljenje, v vzhodno Sredozemsko morje, Zaliv, Rdeče morje in sosednja morja". Hkrati bo frigata Sachsen nudila podporo francoski letalonosilki Charles de Gaulle v vzhodnem Sredozemskem morju.

Nemčija bo število svojih enot na severu Iraka, ki pomagajo uriti kurdske borce pešmerge za boj proti IS, povečala s 100 na 150. Berlin hkrati Kurdom nudi orožje in strelivo.

Solidarnost s Francijo Za vojaško posredovanje se je Merklova odločila po terorističnih napadov v Parizu 13. novembra. Dva dni pred nemškim je posredovanje svojih letalskih sil proti IS odobril britanski parlament.

Številni nemški parlamentarci so priznali, da so za podporo vojaškemu posredovanju glasovali s težkim srcem. Predsednica stranke Zeleni Simone Peter je izrazila zaskrbljenost nad tem, ali ima misija pravno podlago brez jasnega mandata ZN. Vendar pa nemška vlada verjame, da je Nemčija tarča IS, hkrati pa želijo pokazati solidarnost s Francijo.

Ne spreglejte