Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
9.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska trgovina Angela Merkel

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 9.07

8 let, 3 mesece

Merklova želi umiriti spor med EU-jem in Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da želi doseči soglasje s Kitajsko glede uvoznih tarif in tako preprečiti škodljive učinke, ki bi lahko nastali zaradi trgovinske vojne.

Evropska komisija obtožuje Kitajsko, da ponuja prenizko ceno za sončne celice in opremo za mobilno telefonijo, kar je krivično do tekmecev, zato predlaga uvedbo posebnega davka, ki bi znašal 47 odstotkov. Kitajski premier Li Keqiang temu ostro nasprotuje in je nezadovoljen z vmešavanjem Evropske unije v kitajsko prakso oblikovanja cen.

Izkoristila bo moč, ki jo ima Nemčija znotraj EU-ja Merklova si zdaj želi intenzivnih pogovorov med EU-jem in Kitajsko, pri katerih bo Nemčija, kot je dejala, izkoristila svojo moč, ki jo ima znotraj EU-ja, in tako zagotovila, da bodo pogovori produktivni.

Dejala je še, da želi, da se spor čim prej razreši, saj meni, da višji davki na uvoz kitajskih izdelkov ne bi pomagali ne eni ne drugi strani.

Kitajski premier je med drugim dejal tudi, da takšni ukrepi ne bi samo ogrozili delovnih mest in razvoja na Kitajskem, temveč bi prizadeli tudi industrijo v Evropi.

Trgovina med Kitajsko in Nemčijo je lani znašala 144 milijard evrov.

Za rešitev s pogajanji tudi nemška podjetja Tudi nemška podjetja se zavzemajo za rešitev s pogajanji, je dejal predsednik azijsko-pacifiškega odbora nemške industrije in prvi mož Siemensa Peter Löscher. "Upamo, da dobri odnosi med državama ne bodo uničeni," je dodal po pogovorih z Lijem. Je pa Löscher poudaril, da mora tekma med nemškimi in kitajskimi podjetji potekati pod poštenimi pogoji.

V Nemčiji se sicer mudijo tudi voditelji več kitajskih podjetij, ki se srečujejo z nemškimi kolegi. Predviden je tudi podpis več dvostranskih poslovnih sporazumov.

Merklova je na srečanju izpostavila tudi primer Ai Weiweija Kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, je nemška vlada zadovoljna s pripravljenostjo kitajske vlade na nadaljevanje intenzivnega dialoga o človekovih pravicah in računa na izboljšanje stanja na področju človekovih pravic v državi pod novim premierom.

Ne spreglejte