Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Angela Merkel kandidatura nemška kanclerka

Sreda, 5. 12. 2012, 8.03

8 let

Merklova si je zagotovila podporo stranke za ponovno kandidaturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Angela Merkel bo še naprej vodila Krščansko-demokratsko unijo (CDU), hkrati pa se z močno podporo stranke pripravlja na ponovne volitve za nemško kanclerko.

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila včeraj še enkrat potrjena za vodjo CDU, s tem pa napovedala ponovno kandidaturo za nemško kanclerko. Na dvodnevnem vsakoletnem kongresu je pred stranko povedala, da je nemška vlada uspešno pripeljala Nemčijo iz finančne krize in je hkrati najboljša za vodenje države čez težke čase, piše Independent.

Nemčija je iz gospodarske krize prišla močnejša Na kongresu stranke je Merklova povedala, da so zmanjšali nezaposlenost, hkrati pa si je gospodarstvo opomoglo, kar dokazuje tudi gospodarska rast. V primerjavi z drugimi evropskimi državami, kjer gospodarstvo stagnira ali se krči, Nemčija opaža rast. "Nemčijo smo iz krize pripeljali močnejšo, kot je vanjo vstopila," je po poročanju nemških medijev povedala Merklova.

Med glavnimi izzivi, ki čakajo Nemčijo in svet, je Merklova izpostavila zadolževanje države, krizo na Bližnjem vzhodu, prehod na bolj trajnostne vire energije, demografske spremembe in razvoj, povezan z internetom, ki ga je označila za "blagoslov in prekletstvo obenem".

Merklova prepričana, da je le CDU zmožna voditi vlado v prihodnosti Merklova je po svojem govoru dobila bučen aplavz, hkrati pa so jo člani stranke z 98 odstotki glasov potrdili za ponovno vodjo stranke. Merklova je sicer na čelu stranke vse od leta 2000, položaj nemške kanclerke pa je prevzela leta 2005. "Sem osupla in ganjena," je izid pred navdušeno množico komentirala Merklova, ki stranko vodi že 12 let. V CDU želijo na tokratnem kongresu predvsem strniti vrste in potrditi enotnost pred volitvami v bundestag prihodnje leto. Merklova se je zavzela za to, da bi Nemčijo tudi po volitvah vodila črno-rumena koalicija. "V teh časih ne bi mogla nobena druga koalicija voditi države v lepo prihodnost kot naša, krščansko-liberalna koalicija," je presodila.

Javnomnenjske ankete kažejo, da je Merklova veliko bolj priljubljena kot njen največji nasprotnik Peer Steinbrück.

Ne spreglejte