Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2018,
10.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Natisni članek

vlada Nemčija Angela Merkel

Sreda, 14. 3. 2018, 10.57

6 let, 1 mesec

Merklova ponovno izvoljena za kanclerko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poslanci nemškega parlamenta so Angelo Merkel znova izvolili za kanclerko. Za Merklovo je glasovalo 364 poslancev, 315 jih je bilo proti, devet pa se jih je vzdržalo. Medtem so v bundestagu že prisegli tudi ministri nove nemške vlade.

"Sprejemam izvolitev," je po objavi izida glasovanja dejala kanclerka Angela Merkel. Ob njej je bila njena 89-letna mati Herlind Kasner, prvič do zdaj pa je bil na glasovanju navzoč tudi njen mož Joachim Sauer.

Merklova že četrtič na čelu nemške vlade

Nova stara kanclerka je po izvolitvi v bundestagu odšla v predsedniško palačo Bellevue k nemškemu predsedniku Franku-Walterju Steinmeierju, ki jo je uradno imenoval za kanclerko, nato pa je slovesno prisegla pred predsednikom parlamenta Wolfgangom Schäublejem, ki ji je zaželel vse dobro na njeni poti.

63-letna vodja krščanskih demokratov je na čelu nemške vlade od leta 2005, tokrat pa bo že tretjič vodila veliko koalicijo, ki jo poleg konservativne unije CDU/CSU sestavljajo socialdemokrati (SPD).

Velika večina ministrov prihaja iz nekdanje Zahodne Nemčije

V nemškem parlamentu so danes prisegli tudi ministri nove nemške vlade. V novi vladi je 15 ministrov, vključno z Merklovo vlado sestavlja sedem žensk in devet moških. Povprečna starost ministrov je 51 let.

Kljub prizadevanjem, da bi bila v vladni ekipi čim bolje zastopana tudi nekdanja Vzhodna Nemčija, bo poleg kanclerke v vladi sedela le še ena ministrica iz nekdanje Nemške demokratične republike (DDR).

V vladi tudi eden od najglasnejših kritikov Merklove

Iz vrst CDU bo v vladi sedelo šest ministrov. Obrambno ministrstvo bo še naprej vodila Ursula von der Leyen, ki je leta 2013 omenjeni ministrski položaj zasedla kot prva ženska.

Ministrstvo za izobraževanje in raziskave je Merklova zaupala manj znani Anji Karliczek, precej bolj izkušena pa je podpredsednica CDU Julia Klöckner, ki prihaja na ministrstvo za kmetijstvo in prehrano.

Najmlajši član vlade je 37-letni Jens Spahn, ki bo vodil ministrstvo za zdravje. Spahn velja za predstavnika konservativnejšega krila CDU in enega najglasnejših kritikov Merklove znotraj stranke, še posebej njene politike do beguncev.

Ministrstvo za gospodarstvo bo vodil Peter Altmaier, eden najtesnejših zaupnikov in zaveznikov Merklove, ki je od konca lanskega leta začasno vodil finančno ministrstvo.

Socialdemokrati zasedli tri ključna ministrstva

SPD si je v koalicijskih pogajanjih priborila šest ministrstev, od tega tri ključna. Finančno ministrstvo bo vodil dozdajšnji župan Hamburga Olaf Scholz, ki bo v novi vladi zasedel tudi položaj podkanclerja.

Na zunanje ministrstvo se seli zdajšnji pravosodni minister Haiko Maas, znan predvsem po svojih jasnih stališčih proti ksenofobiji.

Ministrstvo za delo in socialo z večmilijardnim proračunom bo vodil Hubertus Heil, ki je bil do zdaj dvakrat generalni sekretar SPD.

V vlado iz vrst SPD prihaja tudi dozdajšnja županja berlinskega okrožja Neukölln Franziska Giffey, ki bo vodila ministrstvo za družino. Ministrstvo za okolje bo vodila Svenja Schulze.

Seehofer napovedal hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil

Tudi bavarska CSU si je v koalicijskih pogajanjih izborila več, kot bi ji pripadalo zgolj po volilnem rezultatu. Iz njenih vrstah prihajajo trije novi ministri.

Dozdajšnji generalni sekretar CSU Andreas Scheuer bo vodil ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo, Gerd Müller ostaja na čelu ministrstva za razvoj, prvak CSU Horst Seehofer pa prihaja na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki bo po novem odgovorno tudi za področji domovine in gradnje.

Predsednik CSU Horst Seehofer je že napovedal hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil, še posebej neusmiljen bo do storilcev kaznivih dejanj, sicer pa že leta ostro kritizira politiko Merklove in terja določitev tako imenovane zgornje meje za begunce.

Ne spreglejte