Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2018,
18.08

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Forbes Angela Merkel Melania Trump

Torek, 4. 12. 2018, 18.08

5 let, 4 mesece

Merklova ostaja najvplivnejša ženska na svetu, Trumpove ni na Forbesovi lestvici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Melania Trump | Revija Forbes na lestvico najvplivnejših žensk na svetu ni uvrstila ameriške prve dame Melanie Trump. | Foto Reuters

Revija Forbes na lestvico najvplivnejših žensk na svetu ni uvrstila ameriške prve dame Melanie Trump.

Foto: Reuters

Ameriška revija Forbes je na prvo mesto svetovne lestvice najvplivnejših žensk tudi letos uvrstila nemško kanclerko Angelo Merkel. Na drugem mestu je britanska premierka Theresa May, na tretjem mestu je direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je tako na prvo mesto uvrstila že osmo leto zapored, na vrhu je bila sicer skupaj kar 13-krat. Na 47. mestu lestvice je hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, šefica ruske centralne banke Elvira Nabijulina je na 49. mestu, zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini na 67. mestu, srbska premierka Ana Brnabić pa na 91. mestu.

Forbes je na četrto mesto uvrstil glavno izvršno direktorico General Motors Mary Barra, za njo se je uvrstila šefica multinacionalnega investicijskega podjetja Fidelity, ki ima sedež v ameriškem Bostonu, Abigal Johnson.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po izboru revije Forbes že osmo leto zapored najvplivnejša ženska na svetu. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel je po izboru revije Forbes že osmo leto zapored najvplivnejša ženska na svetu. Foto: Reuters

Do desetega mesta sledijo še Melinda Gates, dobrodelnica in žena ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, glavna izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki, izvršna predsednica španske banke Santander Ana Botin, glavna izvršna direktorica podjetja Lockheed Martin Marillyn Hewson in glavna izvršna direktorica IBM Ginni Rometty.

Kolinda Grabar Kitarović in Melania Trump
Novice Forbes: Kolinda vplivnejša od Beyonce, Melania pa sploh ni prva dama

Melanie Trump ni na lestvici, Ivanka Trump je pristala na 24. mestu

Po mnenju revije si vse tri ameriške vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan in Sonia Sotomayor zaslužijo uvrstitev šele na 19. mesto, tik pred ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey, ki je na 20. mestu. Sodnice so uvrščene na 19. mesto, ker spadajo v liberalno krilo sodišča, ki ima konservativno večino moških. Njihov vpliv je po mnenju revije zato manjši.

Britanska kraljica Elizabeta II. se je uvrstila na 23. mesto, 24. mesto pa je pripadlo Ivanki Trump. Žene predsednika ZDA Donalda Trumpa in ameriške prve dame Melanie Trump na lestvici stotih najvplivnejših žensk sveta tudi letos ni. Na lestvici sicer ni niti nekdanje prve dame ZDA Michelle Obama, manjka pa tudi nekdanja demokratska predsedniška kandidatka in nekoč prva dama ZDA Hillary Clinton.

Ne spreglejte