Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2017,
12.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

17

Natisni članek

seznam najvplivnejših žensk Forbes Melania Trump Kolinda Grabar-Kitarović

Četrtek, 2. 11. 2017, 12.06

6 let, 5 mesecev

Forbes: Kolinda vplivnejša od Beyonce, Melania pa sploh ni prva dama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

17

Kolinda Grabar Kitarović in Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je glede na najnovejšo Forbesovo lestvico najvplivnejših Zemljank na svetu vplivnejša od ameriške pop zvezdnice Beyonce in ameriške prve dame Melanie Trump. Zadnja se na seznam najvplivnejših žensk na svetu sploh ni uvrstila, saj je po mnenju revije Forbes njeno vlogo v Beli hiši popolnoma prevzela njena pastorka Ivanka Trump.

"Ivanka je postala prva dama, potem ko se je njena mačeha Melania Trump odločila, da se ne bo pojavljala v javnosti," so sporočili. Tako kot na lanskem seznamu se je tudi letos na prvo mesto med najvplivnejšimi ženskami na svetu zavihtela nemška kanclerka Angela Merkel. "Nemška kanclerka je dejansko voditeljica Evrope, letos pa je že četrtič zapored zmagala na volitvah v Nemčiji," so v utemeljitvi zapisali pri Forbesu.

Clintonova zaradi poraza proti Trumpu z drugega padla na 65. mesto

Na drugo mesto najvplivnejših Zemljank so letos namesto Hillary Clinton, ki je zaradi poraza na lanskih ameriških predsedniških volitvah padla na 65. mesto, uvrstili britansko premierko Thereso May.

Hillary Clinton je na seznamu najvplivnejših Zemljank z lanskega drugega mesta padla na 65. mesto. | Foto: Reuters Hillary Clinton je na seznamu najvplivnejših Zemljank z lanskega drugega mesta padla na 65. mesto. Foto: Reuters

"Le malo svetovnim voditeljem so na ramena položili takšno breme kot Mayevi. Potem ko je tesna večina na referendumu leta 2016 izglasovala izstop Velike Britanije iz EU in je nekdanji premier David Cameron odstopil, mora Mayeva državo voditi skozi negotovo tranzicijo," so sporočili iz Forbesa.

Hkrati je z letošnjega seznama izpadla predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen, ki je bila še lani tretja najvplivnejša ženska na svetu. Na tretje mesto se je tako letos uvrstila žena ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa Melinda Gates, ki je po mnenju Forbesa kot sopredsednica Fundacije Billa in Melinde Gates "najvplivnejša ženska v ameriški filantropiji".

V prvi deseterici najvplivnejših Zemljank letos prevladujejo ženske iz poslovnega sveta. Od četrtega do desetega mesta so se po naslednjem vrstnem redu zvrstile poslovna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg, izvršna direktorica General Motorsa Mary Barra, direktorica YouTuba Susan Wojcicki, izvršna direktorica multinacionalke Fidelity Investments Abigail Johnson, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, izvršna direktorica skupine Santander Ana Patricia Botin in izvršna direktorica IBM Ginny Rometti.

Angela Merkel ostaja najvplivnejša ženska na svetu. | Foto: Reuters Angela Merkel ostaja najvplivnejša ženska na svetu. Foto: Reuters

Kolinda vplivnejša kot Beyonce in Taylor Swift

Na presenetljivo visoko 39. mesto na lestvici se je uvrstila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pri Forbesu so jo označili za "prvo hrvaško predsednico, ki si je svoje ime na mednarodnem političnem parketu ustvarila tudi s tesnim sodelovanjem z Donaldom Trumpom in ZDA".

Kot so zapisali v utemeljitvi, Grabar-Kitarovićeva s Trumpom tesno sodeluje pri projektu gradnje plinskega terminala na Krku, s čimer bo Evropa po mnenju Forbesa zmanjšala energetsko odvisnost od Rusije.

Kolinda Grabar-Kitarović je po oceni Forbesa v svetu vplivnejša od Beyonce in Taylor Swift. | Foto: STA , Kolinda Grabar-Kitarović je po oceni Forbesa v svetu vplivnejša od Beyonce in Taylor Swift. Foto: STA ,

Prek omenjenega terminala bodo v Zahodno Evropo in države ob Baltskem morju lahko izvozili dve milijardi kubičnih metrov ameriškega zemeljskega plina na leto, še poudarjajo pri Forbesu. Dodali so, da si Grabar-Kitarovićeva kot hrvaška predsednica prizadeva tudi za tesne stike z Iranom.

Hrvaška predsednica je na seznamu najvplivnejših žensk na svetu tako prehitela Clintonovo, hkrati pa je glede na omenjeni seznam v svetu vplivnejša od ameriških pop pevk Beyonce in Taylor Swift, ki sta se uvrstili na 50. oziroma 85. mesto.

Forbes: Melania popolnoma pogorela, prava prva dama je Ivanka

Medtem ko so pri Forbesu pohvalili prizadevanja Grabar-Kitarovićeve, pa so močno okrcali ameriško prvo damo Melanio Trump. Čeprav je Trumpova žena najvplivnejšega človeka na svetu, je pri Forbesu na omenjeno lestvico sploh niso uvrstili.

Kot so zapisali, Melania Trump zaradi izogibanja medijskim žarometom sploh ni ameriška prva dama, ampak je njeno vlogo popolnoma prevzela njena pastorka Ivanka Trump, ki je na lestvici zasedla 19. mesto.

Melania Trump je s svojo neuvrstitvijo na seznam najvplivnejših žensk popolnoma pogorela. Dejansko  njeno vlogo opravlja njena pastorka Ivanka Trump, menijo pri Forbesu. | Foto: Reuters Melania Trump je s svojo neuvrstitvijo na seznam najvplivnejših žensk popolnoma pogorela. Dejansko njeno vlogo opravlja njena pastorka Ivanka Trump, menijo pri Forbesu. Foto: Reuters

"Ivanka je postala prva dama, potem ko se je njena mačeha Melania Trump odločila, da se ne bo pojavljala v javnosti," menijo pri Forbesu.

Če je bila Ivanka pred očetovo izvolitvijo znana predvsem po svoji modni liniji, zdaj očeta spremlja na najvišjih državnih dogodkih in mu svetuje pri njegovih političnih odločitvah, so dodali pri Forbesu.

Ne spreglejte