Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
10.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tožba orožje

Sreda, 14. 9. 2011, 10.08

8 let

Menem oproščen obtožb tihotapljenja orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče v Buenos Airesu je nekdanjega argentinskega predsednika Carlosa Menema in še 17 članov njegove tedanje vlade v torek oprostilo obtožb o kršenju mednarodnega embarga.

Gre za embargo na uvoz orožja v Ekvador in na Hrvaško v 90. letih prejšnjega stoletja. 81-letni Menem, ki je sedaj senator, je bil predsednik Argentine med letoma 1989 in 1999.

Ni vedel kje bo pristalo orožje Menem je zanikal obtožbe, da je sodeloval pri tihotapljenju orožja v Ekvador in na Hrvaško v času svojega mandata. Priznal je sicer, da je med letoma 1991 in 1995 podpisal tri tajne odloke o izvozu orožja v Venezuelo in Panamo, ob tem pa zatrdil, da ni vedel, da bo več ton orožja, izdelanega v Argentini, končalo v Ekvadorju in na Hrvaškem. Obe državi sta bili namreč takrat pod mednarodnim embargom.

"Moja dejanja predsednika so bila omejena zgolj na podpis odlokov o izvozu orožja v Venezuelo in Panamo," je med sojenjem trdil Menem. Kaj se je od takrat naprej dogajalo z dokumenti, je bilo izven mojega nadzora, je še pojasnil.

Ob Menemu so bili obtožb oproščeni tudi njegovi tedanji sodelavci, med njimi njegov svetovalec, sicer svak Emir Yoma, pa nekdanji obrambni minister Oscar Camilion in nekdanji poveljnik letalskih sil Juan Paulik, še poroča AP.

Tudi če bi bil Menem obsojen, bi šel v zapor le, če bi senat glasoval za odvzem imunitete, ki jo kot senator uživa.

Orožje za Hrvaško prispelo na sedmih ladjah Primer prodaje orožja je prišel v javnost leta 1995, ko se je argentinsko orožje pojavilo na konfliktnih območjih v Ekvadorju in na Hrvaškem, argentinski časnik Clarin pa je o tem objavil prispevek. Kljub škandalu, ki je odmeval tudi mednarodno, pa je bil Menem takrat izvoljen za nov predsedniški mandat.

Orožje za Hrvaško je bilo v državo poslano na sedmih ladjah med letoma 1991 in 1995, orožje v Ekvador pa je prispelo s tremi letali februarja 1995, ko je bila država v mejnem sporu s Perujem.

Ne spreglejte