Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
8.51

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Natisni članek

Melania Trump otroci

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 8.51

5 let, 10 mesecev

Melania kritična do svojega moža in zgrožena nad otroki v kletkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prva dama ZDA Melania Trump je v nedeljo nastopila proti ločevanju otrok migrantov od staršev. Prva dama ne želi otrok, ločenih od njihovih družin, in upa, da bodo v kongresu kmalu dosegli dogovor o priseljenski reformi, je sporočila njena tiskovna predstavnica. Proti ločevanju družin migrantov je tudi nekdanja prva dama ZDA Laura Bush.

V redki izjavi glede vprašanj, ki zadevajo politiko, je Melania Trump prek predstavnice za stike z javnostjo sporočila svoje mnenje glede krize priseljevanja, ki poteka na ameriški meji z Mehiko.

''Moramo biti država, ki vlada s srcem''

Kot je dejala prva dama, ji ni všeč, da so otroci ločeni od svojih staršev, in upa, da bosta obe strani vendarle našli skupni jezik in dosegli uspešno reformo priseljevanja, je sporočila njena vodja komuniciranja Stephanie Grisham, poroča CNN.

"Verjamem, da moramo biti država, ki sledi svojim zakonom, a hkrati tudi država, ki vlada s srcem," je dejala Melania.

Otroci so zaprti v kletke, pokriti so s folijo

ZDA, Mehika, migranti, priseljenci, mehiška meja | Foto: Reuters Foto: Reuters Prva dama se je z zgornjimi besedami odzvala na poročanje o tem, da otroke migrantov zadržujejo v kletkah v skladišču v Teksasu. V eni kletki naj bi bilo tudi 20 otrok.

Po kletkah je skupno zaprtih več sto otrok. Vse, kar imajo na voljo za prehrano, so plastenke z vodo in čips, ki je raztresen po kletki. Otroci se pred spanjem pokrivajo s folijo.

ZDA nima politike ločevanja družin na mejah

O problematičnih razmerah so poročali mediji, ki jih je za kratek čas v stavbo spustila ameriška obmejna patrulja. Trumpova ministrica za domovinsko varnost je poročanje označila za napačno.

V pojasnilo trditve, da ZDA nima politike ločevanja družin na mejah, je v objavi na Twitterju zapisala, da ministrstvo za domovinsko varnost zelo resno jemlje svojo obvezo, da v začasnem priporu zaščitijo otroke pred tolpami, trgovci z ljudmi in zlorabami. "Nadaljevali smo politiko predhodnih administracij in družine ločujemo le, če je otrok v nevarnosti, če med 'člani družine' in otroki ni skrbniškega razmerja ali če je odrasla oseba prekršila zakon."

Po podatkih ministrstva je bilo od oznanitve politike ničelne tolerance od svojih družin ločenih skoraj dva tisoč otrok, piše Guardian.

Trump trdi, da so krivi demokrati

Ameriška prva dama je s tem kritizirala politiko, ki jo vodi njen mož Donald Trump. Ta pa vztraja pri trditvi, da so krivci demokrati. Dejal je, da lahko demokrati odpravijo nasilno ločevanje družin s tem, ko bi za spremembo sodelovali z republikanci pri oblikovanju nove zakonodaje. "Zato potrebujemo več izvolitev republikancev v novembru," je tvitnil Trump.

Demokrati naj bi bili krivi, ker so sprejeli tovrstni zakon. Gre sicer za politiko njegovega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, ki jo lahko Trump ali pa Sessions v trenutku končata. A upata, da bo takšna politika povzročila upad števila nezakonitih priseljencev v ZDA. | Foto: Reuters Demokrati naj bi bili krivi, ker so sprejeli tovrstni zakon. Gre sicer za politiko njegovega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, ki jo lahko Trump ali pa Sessions v trenutku končata. A upata, da bo takšna politika povzročila upad števila nezakonitih priseljencev v ZDA. Foto: Reuters

Trump se je večkrat skliceval na demokratični zakon. Kot se zdi, se sklicuje na zakon, ki je bil sprejet leta 2008 in ga je podpisal republikanski predsednik George W. Bush. Osredotočal se je na osvoboditev in pomoč otrokom, ki pridejo na mejo brez staršev ali skrbnikov, in ni predvideval ločevanja družin, piše Guardian.

To je za otroke zelo travmatična izkušnja

Predsednik ameriške akademije za pediatrijo je opozoril, da je nasilno ločevanje otrok od njihovih staršev travmatična izkušnja, ki bo povzročila nepopravljivo škodo.

Sicer ni zakona, ki bi določal ločitev družin, a politika Bele hiše je maksimiziranje kazenskega pregona ljudi, ki jih ujamejo ob nezakonitem prečkanju meje. To pomeni, da vse več odraslih v priporu čaka na sojenje, zato jim v tem času otroke odvzamejo. Pred Trumpovo politiko so mnoge brez kriminalne preteklosti civilno deportirali, kar večinoma ni razdrlo družin.

Večine otrok sicer niso odvzeli nezakonitim priseljencem, temveč tistim, ki se poskušajo zateči v ZDA pred nasiljem v družini ali pred nasiljem uličnih tolp, ki jih ZDA izvažajo v Latinsko Ameriko. Zloglasna tolpa MS-13, o kateri Trump nenehno govori, je namreč nastala v ZDA, čeprav so v njej nezakoniti priseljenci.

ZDA redno izganjajo številne pripadnike uličnih tolp, ki so nezakoniti priseljenci, največ v države Srednje Amerike. Ti doma ustvarijo podružnice, ki so podobno ali še bolj nasilne od tistih v ZDA. Navadni ljudje zaščite od države, kot sta na primer Salvador ali Gvatemala, ne dobijo in so prisiljeni pobegniti.

meja ZDA Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Demokrati: Trump, nehaj lagati Američanom

Demokratski kongresniki, ki so po Trumpovem mnenju krivi za to politiko, so v nedeljo skupaj z drugimi državljani proti njej protestirali pred objektom v New Jerseyju, kamor zapirajo priseljence in azilante.

"To ne sme biti to, kar smo kot država," je dejal newyorški demokrat Jerold Nadler pred objektom v mestu Elizabeth, kjer se je srečal s tremi azilanti, ki ne vedo, kje so njihovi otroci. "Nehaj že enkrat lagati Američanom. To je tvoja politika," je v New Jerseyju Trumpu sporočil demokratski kongresnik Hakeem Jeffries.

Politika ničelne tolerance je strla srce Laure Bush

Proti ločevanju družin migrantov je v nedeljo ostro nastopila tudi nekdanja prva dama ZDA Laura Bush. "Politika ničelne tolerance je kruta. Je nemoralna. In mi je strla srce," je soproga nekdanjega republikanskega predsednika Georgea Busha povedala za časnik Washington Post. "Naša vlada ne bi smela skladiščiti otrok v preurejenih trgovinah ali delati načrtov, kako jih bo namestila v šotorskih mestih v puščavah," je dodala.

Ne spreglejte