Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ferguson streljanje protest policist

Četrtek, 12. 3. 2015, 7.47

8 let

Med protestom v Fergusonu ustreljena dva policista (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Storilci, ki so v ameriškem mestu Ferguson po koncu protesta v streljanju ranili dva policista, so še vedno na begu, medtem ko poteka obsežna policijska iskalna akcija.

Več deset protestnikov se je zbralo na protestu pred policijsko postajo v Fergusonu, ob tem pa je prišlo do spopada, v katerem sta bila ustreljena policista. Po poročanju CNN je bil eden ustreljen v obraz, drugi pa v ramo. Prepeljana sta bila na zdravljenje v bolnišnico, od koder so jih že izpustili.

"Policista sta le stala tam in bila ustreljena zgolj zato, ker sta bila policista," je dejal načelnik policijske postaje St. Louis Jon Belmar. Po besedah očividcev so streli prišli z bližnjega hriba nasproti policijske postaje, je na svojem Twitter računu zapisal lokalni poročevalec Jeff Bernthal.

Protestirali zaradi diskriminatornega odnosa policistov do temnopoltega prebivalstva Protestniki so se pred policijsko postajo zbrali le nekaj ur po tem, ko je načelnik mestne policijske postaje Thomas Jackson odstopil s položaja, protestirali pa so predvsem zaradi diskriminatornega odnosa pretežno svetlopoltih policistov do temnopoltega prebivalstva. Odnosi med lokalnim prebivalstvom in policijo v Fergusonu tako po lanskoletnem streljanju policista na temnopoltega najstnika ostajajo napeti.

Odstop zahtevali od avgusta Jacksonov odstop so sicer protestniki zahtevali že vse od avgusta lani, ko je belopolti policist Darreb Wilson ustrelil neoboroženega temnopoltega najstnika Georgea Browna.

Uboj je sprožil množične proteste po vsej državi.

Jackson je v odstopni izjavi sicer zapisal: "Z globoko žalostjo oznanjam, da odstopam s položaja načelnika policije." Obenem je dodal, da mu je bilo v čast služiti tako čudovitemu mestu. Njegov odstop začne veljati 19. marca.

Ne spreglejte