Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
27. 9. 2018,
13.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

oblačila živila carina ponarejanje Evropska komisija

Četrtek, 27. 9. 2018, 13.35

5 let, 6 mesecev

Največ izdelkov, ki jih zadržijo na meji, pride iz Kitajske

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

ladja kontejner | Največ ponarejenih izdelkov pride po pomorski poti in iz Kitajske. | Foto Reuters

Največ ponarejenih izdelkov pride po pomorski poti in iz Kitajske.

Foto: Reuters

Zadnji podatki Evropske komisije kažejo, da so carinski organi leta 2017 na zunanji meji EU zadržali več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov, ki bi bili na črnem trgu vredni več kot 580 milijonov evrov. Med ponarejenim blagom je bilo največ živil, sledile so igrače, cigarete in oblačila.

Čeprav so se številke od leta 2016 na splošno zmanjšale, je delež ponarejenega in potencialno nevarnega blaga za vsakdanjo uporabo, kot so zdravstveni izdelki, zdravila, igrače in električne naprave, zdaj pri vseh zasegih veliko večji, saj 43 odstotkov vsega zadržanega blaga spada v to kategorijo, so danes sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na splošno je bilo med ponarejenim blagom največ živil, saj so pomenila 24 odstotkov vseh zadržanih izdelkov. Sledile so igrače z 11 odstotki, devet odstotkov je bilo cigaret in sedem odstotkov oblačil.

Država izvora, od koder pride največ ponarejenega blaga, ostaja Kitajska.  | Foto: STA , Država izvora, od koder pride največ ponarejenega blaga, ostaja Kitajska. Foto: STA , Največ izdelkov je v EU vstopilo po pomorski poti

65 odstotkov vseh zadržanih izdelkov je v EU vstopilo po pomorski poti, navadno v velikih pošiljkah. Sledi zračni promet s 14 odstotki, na tretjem mestu so kurirske in poštne storitve s skupno 11 odstotki ponarejenih izdelkov, ki so večinoma na spletu naročeno potrošniško blago, kot so čevlji, obleke, torbe in ure.

Glavna država izvora ponarejenega blaga ostaja Kitajska

Kitajska ostaja glavna država izvora ponarejenega blaga, ki vstopa v EU. Največ ponarejenih oblačil izvira iz Turčije, medtem ko je večina ponarejenih mobilnih telefonov in dodatkov, kartuš za tiskalnike, tonerjev, CD-jev, DVD-jev ter nalepk in listkov v EU vstopila iz Hongkonga in Kitajske.

Država izvora ponarejenih in potencialno škodljivih zdravil je bila najpogosteje Indija. 90 odstotkov zadržanega blaga je bilo uničenega ali pa je bil začet sodni postopek za ugotavljanje kršitev ali kot del kazenskega postopka, še poročajo s predstavništva.

Komisar za ekonomske in finančne zadeve Pierre Moscovici je ob razkritju teh številk dejal, da carinski organi članic EU na ta način uspešno ščitijo državljane pred lažnimi, ponarejenimi in včasih tudi zelo nevarnimi izdelki.

"Ustavljanje uvoza ponarejenega blaga v EU tudi podpira delovna mesta in gospodarstvo. Evropska unija si prizadeva za podporo intelektualne lastnine in bo še naprej ščitila zdravje potrošnikov, pa tudi podjetja pred kriminalno zlorabo njihovih pravic," je dejal komisar.

STA
Ne spreglejte