Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
20.58

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boston napad

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 20.58

5 let

Mati osumljencev bostonskega napada tudi na seznamu teroristov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalci še vedno ugotavljajo, kdo je radikaliziral Tamerlana Carnajeva, z novimi informacijami pa je postreglo tudi njegovo dekle, Nadine Ascencao.

Mati osumljencev za bostonski napad Zubeidat Carnajev še vedno verjame, da sta njena dva sinova nedolžna in da jima je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI vse skupaj podtaknil. Zgodba o dveh bratih pa medtem dobiva nove razsežnosti. Tako je na primer FBI zaslišal Misho, ki ga starši osumljencev obtožujejo, da je tisti, ki je odgovoren za bostonski napad.

Misha zanikal vpletenost Po poročanju CNN-a naj bi z vzdevkom Misha imenovali Mikhaila Allakhverdovega, ki so ga starši Tamerlana in Džoharja Carnajeva obtožili, da je radikaliziral njihovega starejšega sina. Ruslan Carni je sicer za ameriške medije večkrat izjavil, da je Tamerlanu eden od njegovih prijateljev popolnoma opral možgane. Prijatelja pa so člani Carnajeve družine opredelili kot Misho. Ta je zanikal, da bi vedel za njune namere, hkrati pa je povedal, da ni bil Tamerlanov učitelj. Misha je z FBI-jem popolnoma sodeloval, saj jim je predal svoj prenosni računalnik in mobilni telefon.

Presenetljivo pa se je na seznamu teroristov znašla Zubeidat Carnajeva , in sicer ob istem času, ko so ameriške oblasti dodale nanj njenega sina Tamerlana. Za to so se ameriške oblasti odločile, ko so ruske oblasti prisluškovale pogovoru med Tamerlanom in njegovo materjo, v katerem sta omenjala džihad, vendar nista omenila nič specifičnega. Temu je sledilo natančno zaslišanje Tamerlana, vendar takrat preiskovalci niso odkrili, da bi bil povezan z ekstremističnimi skupinami.

Tepel jo je, če je nosila zahodnjaška oblačila Drugačno zgodbo pa pripoveduje Tamerlanovo nekdanje dekle, Nadine Ascencao. Ta je po poročanju Telegrapha razkrila, da jo je Tamerlan silil k temu, da se oblači v skladu z islamsko vero in da redno moli k Alahu. Priznala pa je tudi, da jo je tepel, ko je nosila zahodnjaška oblačila. "Postal je izredno veren, poskušal mi je oprati možgane, da bi sledila islamu," je povedala. "Tamerlan mi je rekel, da ne more biti z mano, če se ne bom spreobrnila v islam. Hotel je, da sovražim ZDA, kot jih je sovražil on," je povedala za Telegraph.

Tamerlan se je z Nadine sestajal tri leta, ko sta oba obiskovala Cambridge Ridge and Latin School. Nadine pa je tudi razkrila, kako hitro se je Tamerlan spremenil. "Eno minuto je bil smešen in normalen moški, ki je imel rad boks in zabavo, naslednjo minuto pa je molil štirikrat na dan, gledal islamske videoposnetke in govoril neumnosti," je še povedala. "Zanj sem nekajkrat odšla v mošejo in celo razmišljala, da bi se zanj spreobrnila v islam, takrat sem pomislila, da je to noro, a sem to še vedno storila," je povedala Nadine, ki je zdaj prepričana, da je imela srečo, da sta se razšla.

ZDA in Rusija sta se zavezali k izmenjavi informacij V luči bostonskega napada pa sta se pogovarjala tudi ruski in ameriški predsednik, Vladimir Putin in Barack Obama, ki sta se zavezala k tesnejšemu sodelovanju v boju proti terorizmu. Tajne obveščevalne službe obeh držav so se dogovorile za izmenjavo informacij, je povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Ta je obenem zavrnil, da bi pri nedavnem napadu v Bostonu obstajala "ruska sled". "ZDA na žalost nismo mogli posredovati operativno pomembnih informacij, saj Tamerlan in Džohar Carnajev nista stanovala v Rusiji," je povedal.

Eksplozije na bostonskem maratonu so terjale tri življenja, ranjenih pa je bilo več kot 250 ljudi. Za napadom naj bi stala čečenska brata Cernajev. Starejši Tamerlan je bil v policijskem lovu ubit, 19-letni Džohar pa huje ranjen.

Ne spreglejte