SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Premierja Šarec in Sanchez za okrepitev delovanja EU

0,26

termometer

Miro Cerar, Marjan Šarec
Foto: STA

Slovenski in španski premier Marjan Šarec in Pedro Sanchez, ki sta danes v Madridu govorila o vrsti evropskih in mednarodnih zadev, sta se strinjala o potrebi po okrepitvi delovanja Evropske unije ter njeni usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki. Zavzela sta se tudi za poglobitev gospodarskega in kulturnega sodelovanja med državama.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, sta premierja obsežen del pogovora namenila prihodnosti delovanja Evropske unije.

Strinjala sta se, da je treba okrepiti delovanje EU, da se bo lahko učinkoviteje soočala s ključnimi izzivi in grožnjami, zagotavljala varnost na zunanjih mejah in znotraj unije ter omogočala ekonomsko in socialno varnost.

Soglašala sta tudi glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru zunanjih meja EU. Strinjala sta se, da EU potrebuje evropske rešitve in ne enostranskih, ki bi spodkopale temeljna načela EU, in se zavzela za ponovno celovito delovanje schengenskega območja.

Delila sta tudi stališče, da sta ekonomska in socialna konvergenca v EU ključna pogoja za njeno dolgoročno stabilnost in enotnost.

Miro Cerar Novice Cerar v Avstriji: Treba je razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami

EU mora ostati dejavna v zahodnobalkanski regiji

Pomemben poudarek razprave sta namenila razpravi o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027 in se zavzela za čimprejšnji zaključek omenjenih pogajanj. Strinjala sta se, da bi morali voditelji na decembrskem zasedanju Evropskega sveta o tej temi opraviti resno in poglobljeno razpravo.

Zavzela sta se tudi za nadaljnje približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Premier Šarec je v pogovoru izpostavil, da mora EU ostati vključena in dejavna v regiji, saj je evropska perspektiva spodbuda za varnost, gospodarski in socialni napredek držav Zahodnega Balkana.

Miro Cerar Nato Foto: Reuters

Govorila sta predvsem o gospodarstvu

Sogovornika sta srečanje izkoristila tudi za pogovor o možnostih nadaljnje krepitve dvostranskega sodelovanja med državama, še posebej na gospodarskem področju, kjer pospešena stopnja rasti menjave med državama v zadnjih letih kaže na velik še neizkoriščen potencial. Kot so dodali na Ukomu, si Slovenija prizadeva za še tesnejše gospodarsko sodelovanje in večjo promocijo Slovenije v najširšem smislu.

Premier Šarec je španskega kolega ob tej priložnosti povabil tudi na obisk v Slovenijo.

Na potovanju tudi Cerar

Predsednika vlade je v Madridu na njegovem prvem obisku v Španiji od prevzema položaja septembra spremljal tudi zunanji minister Miro Cerar. Novo vlado pod vodstvom socialista Sancheza ima od junija sicer tudi Španija.

V Madridu se bo danes začel tudi tridnevni kongres evropskih liberalcev Alde, ki se ga bosta Šarec in Cerar udeležila kot predsednika svojih strank LMŠ in SMC. Šarec, čigar stranko bodo v okviru kongresa sprejeli v Alde, bo v petek nagovoril zbrane.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • armenius / 09.11.2018. ob 07:45 +1 0

  Albanca imamo za šefa vlade, ne moreš verjet. Iz tega ne bo nič!

  +1 0
 • amarita / 08.11.2018. ob 13:55 +1 - 1

  pa se prevajalca jurija bi vzela z seboj... "nas" vrli komicar bo spancem povedal kaksen vic...

  +1 - 1
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin