Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2021,
19.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Italija Mario Draghi

Petek, 12. 2. 2021, 19.52

3 leta, 2 meseca

Mario Draghi sprejel premierski položaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Mario Draghi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Draghi je po srečanju s predsednikom Sergiom Mattarello sprejel položaj italijanskega premierja. 73-letni finančnik je Mattarelli predstavil tudi svojo ministrsko ekipo, ki bo predvidoma prisegla v soboto, so še navedli v predsednikovem uradu.

Nekdanji predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi si je v preteklih dneh zagotovil široko podporo italijanskih parlamentarnih strank. Podpirajo ga stranke od levice do skrajne desnice. Kot zadnji so mu v četrtek podporo izrekli še v največji stranki v parlamentu Gibanje pet zvezd.

Predsedniku republike je na današnjem srečanju predstavil tudi svojo ministrsko ekipo, v kateri je več ministrov dosedanje vlade, ki jo je vodil pravnik Giuseppe Conte.

Zunanje ministrstvo bo tako še naprej vodil Luigi Di Maio iz Gibanja pet zvezd, notranja ministrica pa bo še naprej Luciana Lamorgese. Na položaju zdravstvenega ministra ostaja Roberto Speranza.

Do menjave bo med drugim prišlo na ministrstvu za gospodarstvo. Vodil ga bo Daniele Franco, ki je trenutno namestnik guvernerja italijanske centralne banke.

Pred predsednikom države bo nova ministrska ekipa prisegla v soboto ob 12. uri, v začetku prihodnjega pa bo predvidoma sledilo še potrjevanje v poslanski zbornici in senatu. Tam zaradi široke podpore ni pričakovati težav.

Od njegove vlade se pričakuje pospešitev cepljenja proti koronavirusu in priprava načrta za gospodarske reforme v povezavi z evropskim skladom za okrevanje. Italija je v pandemiji močno prizadeta, saj se sooča z najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, bolezen pa je zahtevala že več kot 92 tisoč življenj.

Država je brez polno delujoče vlade že skoraj mesec dni, potem ko je razpadla vlada premierja Giuseppeja Conteja. Politično krizo je sprožil nekdanji italijanski premier in predsednik stranke Živa Italija Matteo Renzi z izstopom svoje stranke iz vlade sredi januarja zaradi nestrinjanja glede porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji.

Ne spreglejte