Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Makedonija terorizem

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 7.09

8 let

Makedonija: 14 mrtvih teroristov in 8 policistov, danes dan žalovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po krvavem koncu tedna v etnično mešanem Kumanovu, kjer je bilo v spopadih s teroristično skupino ubitih osem policistov, bo v Makedoniji danes dan žalovanja.

Po dveh dneh spopadov so policijske sile v nedeljo nevtralizirale skrajneže. Ubitih je bilo osem policistov in najmanj 14 oborožencev, več deset skrajnežev pa so aretirali.

Želeli destabilizirati državo Skupino, v kateri naj bi bilo več kot 50 pripadnikov, naj bi vodili Albanci s Kosova, v njej pa je bilo tudi več makedonskih državljanov albanskega rodu. Pripravljali naj bi večje teroristične napade na cilje po Makedoniji.

Kot je dejal makedonski premier Nikola Gruevski, naj bi bili njihovi cilji trgovska središča in športni dogodki ter čim več smrtnih žrtev. Želeli naj bi destabilizirati državo.

Danes je stanje v mestu mirno, življenje pa se vrača v običajne tirnice. Naselje Divo, kjer so potekali spopadi, je po poročanju medijev videti kot vojno območje. Policija je danes prebivalcem dovolila, da se vrnejo na domove. Na številnih hišah je videti posledice spopadov - luknje nabojev, porušene strehe, posledice požarov. Ulice so prav tako prekrite z ruševinami, zato je gibanje oteženo.

Ovadili 30 pripadnikov oborožene skupine Medtem v javnost prihaja vse več podrobnosti o napadalcih iz Kumanova. Kot poročajo makedonski mediji, so med prijetimi voditelji teroristične skupine tudi bivši telesni stražarji albanskih politikov s Kosova in iz Makedonije.

Gre za Samija Ukshinija, Bega Rizaja, Dema Shehuja in Muhameta Krasniqija, ki so se makedonski policiji predali v soboto po 16 urah bojev v Kumanovu. Po poročanju medijev je Dem Shehu sodeloval v bojih na Kosovu kot tudi v konfliktu v Makedoniji leta 2001. Zatem je bil telesni stražar vodje Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmetija, pogosto pa so ga videvali tudi s drugimi funkcionarji te stranke.

Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor. 30 ovadenih se je v soboto predalo policiji.

Srbija v pripravljenosti Srbska vojska je zaradi napetih razmer v sosednji Makedoniji po krvavih spopadih v Kumanovu povišala raven bojne pripravljenosti in je skupaj z drugimi varnostnimi strukturami pripravljena braniti suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, je v nedeljo zvečer zagotovil srbski obrambni minister Bratislav Gatić.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović pa je zatrdil, da so varnostne razmere v Srbiji dobre. Pojasnil je, da so na mejo z Makedonijo poslali dodatne sile in da je bila vzpostavljena združena taktična skupina, v kateri so pripadniki policije, vojske in varnostno-obveščevalne službe.

"Te enote bodo v prihodnjih dneh nadzorovale razmere na terenu in naredili bomo vse, da se teroristične dejavnosti ne prenesejo na ozemlje Srbije," je za srbsko televizijo dejal Stefanović. Dodal je, da je terorizem prisoten povsod, tudi v tem delu sveta, in da to ni nova situacija.

Ne spreglejte