Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
11.39

Osveženo pred

2 dneva, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

Natisni članek

obisk Vladimir Putin Rusija Madžarska Viktor Orban

Petek, 5. 7. 2024, 11.39

2 dneva, 18 ur

Putin Orbanu: Razumem, da ste tokrat prišli tudi kot predsednik Sveta EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33
Viktor Orban | Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se mir v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju. | Foto Reuters

Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se mir v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes prispel na obisk v Moskvo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI potrdil Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi. V ospredju obiska, ki sledi njegovemu obisku Kijev, bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izrazil pričakovanje, da bo Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, o konfliktu v Ukrajini govoril v imenu EU, a so to danes v Bruslju že zavrnili in poudarili, da Orban ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU za obisk Moskve. Da je madžarski premier Viktor Orban odločitev o obisku v Moskvi sprejel brez soglasja ali uskladitve s Kijevom, pa je danes sporočilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo.

"Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU," je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi. Dodal je, da pričakuje, da bo Orban na srečanju predstavil "stališče evropskih partnerjev glede Ukrajine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je danes zatrdil, da Orban na obisku v Moskvi ne bo zastopal EU. Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da predsedstvo EU nima pristojnosti, da bi se v imenu Unije pogovarjalo z Rusijo.

"Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU," je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi.  | Foto: Reuters "Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU," je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi. Foto: Reuters Orban v torek nenapovedano obiskal Kijev 

Orban je v okviru svoje mirovne misije v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Še pred prihodom v Moskvo pa je poudaril, da se mir v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju.

"Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije," je zapisal na omrežju X.

Orban velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Kijev: Orban v Moskvi brez soglasja ali uskladitve z Ukrajino

Madžarski premier Viktor Orban je odločitev o obisku v Moskvi sprejel brez soglasja ali uskladitve s Kijevom, je danes sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo, potem ko je vodja vlade v Budimpešti odpotoval v rusko prestolnico na srečanje s predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odločitev o tem potovanju je madžarska stran sprejela brez soglasja ali uskladitve z Ukrajino," je sporočilo zunanje ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da pogovori o Ukrajini ne morejo potekati brez Ukrajine. "Za našo državo ostaja načelo 'brez Ukrajine ni dogovorov o Ukrajini' nedotakljivo in vse države pozivamo, naj se ga strogo držijo," je dodalo.

Orban, ki velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU, je danes prispel na obisk v Moskvo na srečanje s Putinom. V ospredju obiska naj bi bilo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini.

Da Orban, čigar država je v ponedeljek prevzela predsedovanje Svetu EU, v Moskvi ne zastopa unije, je v odzivu na obisk poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Pred tem je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v četrtek dejal, da Madžarska nima pristojnosti, da bi se z Rusijo pogovarjala v imenu povezave. Putin je medtem izrazil pričakovanje, da bo tako.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v luči obiska sporočil, da je Orban zavezništvo sicer obvestil o obisku, a na tem ne zastopa njegovih interesov. Do poteze vodje vlade v Budimpešti so bili kritični tudi v več drugih evropskih prestolnicah.

Orban je pred tem v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Putin po srečanju z Orbanom ponovil zahtevo po umiku ukrajinskih sil

Če si Kijev želi mir, se morajo ukrajinske sile umakniti iz regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je po današnjem pogovoru z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Moskvi ponovil ruski predsednik Vladimir Putin. Orban, ki si prizadeva za pogajanja med Kijevom in Moskvo, je priznal, da bo za vzpostavitev miru potrebnih še veliko korakov.

Dolgoletni ruski voditelj je po pogovoru z Orbanom ponovil svoje stališče glede možnosti za končanje spopadov v Ukrajini.

Pogovor z Orbanom označil za odkrit in koristen

"Govorimo o popolnem umiku vseh enot iz Ljudskih republik Doneck in Lugansk ter iz regij Zaporožje in Herson," je dejal, pri čemer je imel v mislih regije, ki si jih je Rusija po mednarodno nepriznanih referendumih priključila konec septembra 2022. Pogovor z madžarskim premierjem je ob tem označil za odkrit in koristen, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skupni izjavi z ruskim predsednikom je Orban dejal, da so stališča Kijeva in Moskve "daleč narazen" in da bo za vzpostavitev miru potrebnih "veliko korakov". "Toda kar zadeva dialog in obnovo dialoga, je bil danes narejen prvi pomemben korak, in to delo bom nadaljeval," je poudaril.

Orban, ki velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in uvajanja sankcij proti Rusiji znotraj EU, je na obisk v Moskvo prispel danes. Ob prihodu se je Putinu zahvalil, da ga je sprejel "v teh težkih okoliščinah". Po njegovih besedah Madžarska počasi postaja zadnja država v Evropi, ki se lahko pogovarja tako z ukrajinsko kot rusko stranjo.

Putin je medtem izrazil pričakovanje, da bo Orban predstavil stališča Unije glede vojne v Ukrajini.

Viktor Orban in Volodimir Zelenski
Novice Orban v Kijevu pozval k mirovnim pogajanjem
Viktor Orban
Novice Orban predstavil novo skrajno desno evropsko politično zavezništvo
Ne spreglejte