Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2022,
16.17

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

6

Natisni članek

evropska sredstva Madžarska

Četrtek, 24. 11. 2022, 16.17

1 leto, 4 mesece

Madžarski ne kaže dobro, izplačilo evropskih sredstev pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

6

Denar | Po poročanju dpa Madžarski slabo kaže tudi glede izplačila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.  | Foto STA

Po poročanju dpa Madžarski slabo kaže tudi glede izplačila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Foto: STA

Strokovnjaki Evropske komisije so ugotovili, da Madžarski ni uspelo sprejeti 17 reform s področja vladavine prava, kar je pogoj za odmrznitev okoli 7,5 milijarde evropskih sredstev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovna predstavnica komisije je danes medijem pojasnila, da bo o tem predvidoma prihodnji teden odločil kolegij komisarjev.

Bruseljski spletni portal Politico danes poroča, da so bili v Evropski komisiji v sredo še posebej kritični do novega madžarskega urada za integriteto, saj dvomijo v njegovo moč in neodvisnost. Kritični so bili tudi glede napredka Budimpešte pri zavezah glede pravil o prijavi premoženja in revizije odločitve tožilca o začetku postopka.

O priporočilu predsednice komisije Ursule von der Leyen in evropskih komisarjev glede zamrznitve sredstev za Madžarsko naj bi odločali finančni ministri držav članic.

Madžarski ne kaže dobro

Države članice morajo odločitev sprejeti s kvalificirano večino. To pomeni, da jo mora podpreti najmanj 15 od 27 članic unije, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije.

Po poročanju dpa Madžarski slabo kaže tudi glede izplačila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Evropska komisija naj bi sicer dala pozitivno mnenje k madžarskemu nacionalnemu načrtu za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje tega denarja, a sredstva naj bi izplačali šele, ko bo Madžarska izpolnila 27 predpostavk.

Med njimi je tudi 17 zavez, ki so pogoj za odmrznitev 7,5 milijarde evropskih sredstev. Med pogoji so še izpolnjevanje madžarskih reform na področju pravosodja ter sprejetje pravil o poročanju o sredstvih iz evropskih skladov.

Ukrajina
Novice Ruske sile z raketometi nad stanovanjsko sosesko, poročajo o več mrtvih in ranjenih
Viktor Orban
Novice Orbanova nevarna nostalgija
Viktor Orban.
Novice Orban zaradi šala s podobo Velike Madžarske povzročil razburjenje
Viktor Orban
Novice Orban: Sankcije proti Rusiji so korak v smeri vojne
Ne spreglejte