Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
21.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varčevalni ukrepi

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 21.28

8 let

Madžarska predstavila nove varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Madžarska vlada je predstavila nov sveženj varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi zmanjšala svoj javnofinančni primanjkljaj.

Varčevalni sveženj med drugim obsega zvišanje nekaterih davkov, uvedbo davka na finančne transakcije ter zmanjšanje izdatkov za javno upravo, zdravstvo in javni prevoz.

Z varčevalnimi ukrepi naj bi Madžarska prihranila 517 milijonov evrov Budimpešta je stroge varčevalne ukrepe sprejela dan pred obiskom madžarskega premiera Viktorja Orbana v Bruslju, kjer ga bo sprejel predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Z varčevalnimi ukrepi naj bi Madžarska letos prihranila 155 milijard forintov (517 milijonov evrov), prihodnje leto pa 600 milijard forintov (dve milijardi evrov) in se tako izognila napovedani zamrznitvi kohezijskih sredstev EU.

Finančni ministri EU so odločitev o zamrznitvi 495 milijonov evrov evropskih sredstev za Madžarsko z januarjem 2013, ker ni ustrezno ukrepala za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja, sprejeli marca. To je prvič, da se je unija odločila za ta ukrep.

Ob tem so sicer ministri unije dali državi še eno priložnost, da se kazni izogne. Sprejeli so namreč tudi odločitev, da se zamrznitev ne izvede, če bo država do 22. junija ustrezno ukrepala za zmanjšanje primanjkljaja v letošnjem letu, kar bo sicer preverila Evropska komisija.

Sprejeti ukrepi naj bi pomagali znižati madžarski javnofinančni primanjkljaj na 2,5 odstotka v letošnjem letu in na 2,2, odstotka leta 2013.

Predvideni so novi davki Z uvedbo davka na telefonske pogovore bi se v madžarsko državno blagajno letos nateklo 20 milijard forintov (100 milijonov evrov), prihodnje leto pa 52 milijard forintov (173 milijonov evrov). Novi davek na finančne transakcije v višini 0,1 odstotka na transakcijo pa bi državi od prihodnjega leta dalje prinesel med 130 in 228 milijard evrov (od 433 do 760 milijonov evrov). Predviden je tudi nov, od 15 do 30-odstoten davek na zavarovanja.

Bo pa Madžarska prihodnje leto ukinila davke na banke, ki naj bi jih leto zatem nadomestila z enotnim davkom na finančne institucije, ki bi bil usklajen na evropski ravni.

Uvedli bodo tudi nov sistem elektronskega cestninjenja S prihodnjim letom naj bi na Madžarskem uvedli tudi nov sistem elektronskega cestninjenja na cestah in avtocestah, s čimer bi bil državni proračun bogatejši za 75 milijard forintov (250 milijonov evrov) letno.

Ne spreglejte